Skip to content

A motorolajok története. Fedezze fel az ELF márka titkát

Több mint 50 éve járul hozzá a motorsport történelmének írásához és 156 győzelem részese a Formula-1-es versenyeken. Ma a legfejlettebb olajokat kínálják az összes járműtípushoz. Olvassa el az ikonikus ELF márka történetét.

 

ELF Evolution motorolajok

Az ELF motorolajokat jelenleg 41 gyártóüzemben gyártják és több mint 90 országban forgalmazzák. Hat termékcsalád és több mint 100 termék elégíti ki az autók, motorkerékpárok, kamionok és autóbuszok legigényesebb szükségleteit.

A portfólióban megtaláljuk a versenyautóknak és motorkerékpároknak szánt speciális HTX Racing olajcsaládot vagy a veteránautók részére kifejlesztett HTX Classic családot.

Tekintse át az ELF olajok teljes kínálatát.

Az ELF rajongók szívesen használják a MyELFStore nemzetközi webshopot, amely az ELF márkával és az autózás történetének ikonikus pillanataival megjelenített stílusos ruhákkal és kiegészítőkkel van tele. Merüljünk el benne.

Már az alapítástól vérében van a versenyzés

1967-et írunk és Franciaországban megszületik az új márka, az ELF. Főleg benzinkutakon látható, de már egy évvel megalakulása után teljesen beleveti magát a motorsport világába, és az új technológiák úttörőjévé és a győztesek partnerévé válik a következő több mint 50 évre.

Az ELF manapság használt szlogenje is utal arra a szenvedélyre, amellyel a márka belevág minden tevékenységébe: „A brand of passion.“

1968-ban az ELF a Formula-1 Matra-Elf csapatának szponzora lett. A zandvoorti pályán a legelső futamon pedig a mára legendássá vált pilóta, Jackie Stewart nyerte meg a Holland Nagydíjat a Matra-Ford MS10 volánja mögött.

További sikerek következtek. Már egy évvel később Jackie Stewart, a Matra-Ford csapata és partnerük, az ELF megnyerte a világbajnoki címet és a Konstruktőrök Kupáját. Így kezdődött a lélegzetelállító győzelmek hosszú sorozata:

  • 156 Grand Prix győzelem
  • 9x Konstruktőrök Kupája
  • 10 világbajnoki címa (3x Jackie Stewart, 2x Fernando Alonso, 2x Michael Schumacher, 1x Damon Hill, 1x Nigel Mansell, 1x Alain Prost)

 

Történelmi versenyautó az ELF partner logóival

 

Sir Jackie Stewart (más néven „A repülő skót") nemrég egy videóban emlékezett meg karrierjéről, az ELF márka támogatásáról és a Formula-1 biztonságosabbá tételére tett erőfeszítéseiről.

 

 

Tekintse meg az ELF további fontos mérföldköveit az autózás történetében:

  • 1970: Az ELF a Renault-val együtt indul a versenyeken. A két márka szerződést ír alá egy nagy teljesítményű motor fejlesztésére.
  • 1971: A Renault és az ELF megnyeri a Monte-Carlo-ralit, a francia bajnokságot és a nemzetközi ralibajnokságot.
  • 1974: Az ELF szponzorálja a legendás hatkerekű Ford Tyrrell P34-et.
  • 1977: Az ELF és a Renault elsőként lépett be a Formula-1-be turbó feltöltésű dízelmotorral, és 1985-re 15 győzelmet arattak ennek köszönhetően.
  • 1978: Az ELF szponzorálja a Renault Alpine V6-ot a Le Mans-i 24 órás versenyen, ahol szintén győz.
  • 1989: A Renault és az ELF egy új, 3,5 literes V10-es szívó motort mutat be a Formula-1 világának.
  • 1992: A Renault-Williams-ELF trió megnyeri a konstruktőri kupát és a világbajnoki címet Nigel Mansell brit pilótával.
  • 2005–2006: Világbajnoki cím és a Konstruktőrök Kupája Fernando Alonsóval.
  • 2010: A Renault motorjai és az ELF technológiája biztosították a legutóbbi, eddig kilencedik Konstruktőrök Kupáját, Sebastian Vettellel, aki történelem legfiatalabb versenyzőjeként nyerte meg a világbajnoki címet.

Az ELF az 1970-es évek óta része a motorsportnak is, és 1974-ben világbajnoki címhez segítette Phil Readet a mára már legendássá vált 500 köbcentis kategóriában.

Az ELF márka nemcsak szakmai hátteret, hanem személyre szabott üzemanyagokat és olajokat is kínált a versenycsapatok számára a legújabb innovációkkal, amelyek hozzájárultak a motorteljesítmény növeléséhez és ezáltal a győzelemhez.

Tudta, hogy az első teljesen szintetikus versenyolajat az ELF laboratóriumaiban fejlesztették ki? Az ELF termékei ma is a motorsportban szerzett tudásból és tapasztalatból merítenek.

 

A történelmi versenyautóelölnézete az ELF partner logóival

A versenyzés hagyománya folytatódik

Ma az ELF számos különböző csapatot támogat, valamint autó- és motorversenyeket egyaránt. Az eredmény, további címek begyűjtése és az ELF márka világszerte ismertté válása. Nézze meg a rövid áttekintést:

  • WEC autóversenyek – 3 WEC cím, 13 versenygyőzelem
  • EWC motorversenyek – 1 FIM EWC cím, 11 versenygyőzelem
  • Superbike versenyek WSBK/WSS – 5 WSS cím, 6 WSBK cím
  • MotoGP
  • Sok más üzem és vállalkozás szerte a világon

Az ELF márkát különleges kötelék fűzi az Alpine márkához, amellyel műszaki partnerként az 1960-as és 1970-es években többször megnyerte a legendás Le Mans-i 24 órás autóversenyt. Jelenleg mindkét márka ismét a WEC autóversenyeken vesz részt az Alpine ELF Team csapattal, és már a harmadik évét is megszervezték az Alpine ELF Europa Cup.

 

Az Alpine versenyautó oldalról

 

Innováció a fejlesztésben és a gyártókkal való együttműködés

Az ELF fejlesztői a kezdetektől fogva egy egyszerű szabályt követtek: kiváló minőségű olajokat gyártani a gépjárművek számára. Ez az egyszerűnek tűnő szabály fokozatosan változáshoz vezetett az olajok világában. Az ELF termékek mindig egy lépéssel előbbre jártak a fejlesztésben.

Az ELF márka 4 innovációja a történelem során

Ma a termékeket két fő laboratóriumban fejlesztik:

  • CRES (Solaize, Franciaország)
  • TCAP (Mumbai, India)

Az ELF kizárólagosan működik együtt a Renault, Nissan, Dacia és Alpine márkákkal. A motorkerékpárok esetében pedig a japán Kawasaki márkájúakkal, melyeknél az ELF olajokat használják elsőként, úgynevezett gyári töltetként az újonnan gyártott motorkerékpárokba. Az ELF testreszabott termékeket is fejleszt kiválasztott gyártókkal, például R-TECH olajokat a Renault számára vagy Vent Vertet a Kawasaki számára.

Az ELF márka fő értékei

  1. Szakértelem: A kutatás és fejlesztés létfontosságú szerepet játszik abban, hogy az ELF szakterületének szakértője és vezetője maradjon. Az innovációra fogad, és mer különbözni másoktól.
  2. Csúcsminőség A világ számos országában az ELF márkát a presztízzsel és eleganciával társítják. A csúcstermékek egyértelmű bizonyítékként szolgálnak, segítenek kialakítani egy lelkes rajongói közösséget.
  3. Szenvedély: A motorsport iránti szenvedély minden termékbe átvetül, hogy minden menet felejthetetlen legyen.

Az ELF márka büszke partnere a klasszikus motorkerékpárok (és az ugyanilyen stílusosan öltözött versenyzők) Gentleman’s Ride éves felvonulásának is, amelyre a világ több mint 600 városában kerül sor. A rendezvény bevételét a férfibetegségek megelőzésére és kezelésére fordítják a Movember szervezettel együttműködve. Ne habozzon csatlakozni, vagy legalább jöjjön el és nézze meg – 2023 májusában az önök városában is ott lesznek az úriemberek.

A logó időbeli változása

Az ELF márka logójának fejlődése

A jelen és a fenntartható jövő

2000-ben az ELF egyesítette erőit a Total márkával, amely a világ negyedik legnagyobb olajvállalata. Ezáltal egy páratlan szakértelemmel rendelkező vállalat jött létre, és lehetővé tette az ELF olajok áttörését az egész világon.

A kenőanyag-technológia fejlesztése iránti elkötelezettség még ma is folytatódik, amikor is a fenntarthatóság kerül a középpontba. A fejlett technológiájú Fuel Economy és Low SAPS válogatott olajok csökkentik a környezetterhelést és egyben az üzemeltetési költségeket is.

Az ELF jelenleg bevezeti az ELF Box csomagolást, az ELF kenőanyagok új és lényegesen fenntarthatóbb csomagolását, amely 86%-kal kevesebb műanyagot tartalmaz, teljesen újrahasznosítható és kompaktabb, így csökkenti a szállítás során keletkező CO2-kibocsátást.

3 ELF Box csomag a palettán

 

Maradjon közel az ELF újdonságokhoz, kövesse a hivatalos weboldalt: ELF.com vagy Facebook, esetleg Instagram vagy YouTube.

 

Kiadás dátuma: 21. 12. 2022

Regisztráljon hírleveleinkért TotalEnergies!

És értesüljön a legérdekesebb hírekről a TotalEnergies világából

JOGI NYILATKOZAT

Szeretnék feliratkozni a Hírlevélre, és igazolom, hogy megismerkedtem az Adatvédelmi szabályzattal. A Hírlevélről bármikor leiratkozhat itt vagy a megküldött hírlevélben található linken keresztül.