A fékfolyadékok tulajdonságai

Alacsony összenyomhatóság

Az alacsony összenyomhatóságot akkor is fenn kell tartani, ha a hőmérséklet és a nyomás változik.

Forráspont megtartása (nedves forráspont)

A nedvesség szinte minden fékrendszerben jelen van, annak ellenére, hogy a járműgyártók igyekeznek kiküszöbölni ezt a jelenséget.

A hőmérséklet változásával a vízmolekulák a fékfolyadékban kicsapódhatnak, és korróziót okozhatnak a vezetékekben és a féknyergekben. Intenzív fékezés és a fékfolyadék magas hőmérséklete során a nedvességből mikrobuborékok képződhetnek, amelyek csökkentik a fékfolyadék összenyomhatóságát és ezáltal a fékek hatékonyságát.

Alacsony fagyáspont

A fékrendszer megbízható és egyenletes működéséhez a fékfolyadéknak állandó viszkozitást kell fenntartania széles hőmérséklet-tartományban, beleértve a rendkívül alacsony hőmérsékleteket is. Ez különösen fontos az ABS, kipörgésgátló és stabilitásszabályozó rendszerrel, stb. rendelkező gépkocsiknál.

Mozgó alkatrészek kenése

A fékrendszer minden mozgó alkatrészének, például a fékhengereknek vagy a dob- vagy tárcsafékekben lévő féknyereg dugattyúknak, szabadon kell mozogniuk. Ebből kifolyólag poliglikolokat adnak hozzá a súrlódás és a kopás csökkentése érdekében.

Anyagkompatibilitás

A fékfolyadéknak kompatibilisnek kell lennie a fékrendszer anyagaival. Duzzadási és tömítési vizsgálatokat végeznek különböző hőmérsékleteken szabványosított SBR és EPDM gumimintákon és az OEM gyártók által használt elasztomereken. A vizsgálatok során a minták térfogatának, átmérőjének és keménységének a változását mérik.

Korrózióvédelem

Korróziógátló anyagokat adnak a fékfolyadékhoz, hogy megvédjék az alkatrészek, például féknyergekben és hengerekben alkalmazott fémeket.

Oxidációállóság és hőstabilitás

A fékezés a mozgási energia hővé alakítása súrlódás révén. A keletkező hőmennyiség jelentős, és a jármű tömegétől és sebességétől függ.

Ennek ellenére szélsőséges működési körülmények között a fékfolyadékok hőmérséklete elérheti a 200 °C-ot is. A hőstabilitást a glikol-éter komponensek minősége, valamint az antioxidánsok mennyisége és jellege határozza meg, amelyek javítják a hőstabilitást és megakadályozzák az öregedést, ill. olajkomponensek oxidációját és átalakulását savas komponensekké.

Hasznosnak találja?