Skip to content

Lágyítószerek elasztomerek, gumik és gumiabroncsok számára

A lágyítószer az anyagba dolgozott anyag, amely növeli annak hajlékonyságát, rugalmasságát vagy sűrűségét.

Lágyítószereinket bedolgozzák a gumikba, amelyek így hozzájárulnak az elasztomer mechanikai tulajdonságaihoz a vulkanizálást követően.

Az aromás lágyítószerek, amelyeket gyakran folyamatolajoknak neveznek, a gumiiparban használatosak. Ezek az alábbiak:

 • aromás kivonatok:
 • desztillált aromás kivonat (DAE) vagy
 • extrahált szolvát (MES),
 • reziduális aromás kivonatok (RAE).

Az aromás lágyítószerek az alapolajok gyártása során keletkező melléktermékek.

A lágyítószerek akár 30%-os arányban is bedolgozhatók a gumiabroncsok anyagába, miközben az alábbi előnyöket nyújtják:

 • a gumi egyszerűbb feldolgozása,
 • jobb mechanikai teljesítmény,
 • jobb tulajdonságok hideg mellett.

PLAXOLENE® jelöletlen aromás lágyítószerek

2010. január 1-től a 2005/69/EK európai parlamenti és tanácsi irányelv értelmében tilos magas policiklikus aromás szénhidrogén tartalmú lágyítószereket használni.

A PLAXOLENE® ásványi olajok a hagyományos aromás kivonatok (desztillált aromás kivonatok vagy DAE) ideális alternatíváját jelentik. Jelentős méretű viszkozitás-tartományt és jó kompatibilitást biztosítanak a különféle gumikkal.

Jelölést nem igényelnek az aktuális európai rendeletek értelmében, és megfelelnek az ETRMA (Európai Gumiabroncs- és Gumigyártók Szövetsége) követelményeinek.

Milyen PLAXOLENE® ásványi olajat válasszunk?

A PLAXOLENE® olajok előnyei:

 • Jelentős mértékben elősegítik a tapadást nedves felületen;
 • Kompatibilisek a poláris elasztomerekkel, elsősorban a természetes kaucsukkal (NR), a butadién-sztirol kaucsukkal (SBR) és a butadién-nitril kaucsukkal (NBR).
 • Megfelelnek az aktuális európai rendeletek követelményeinek és a CONCAWE-osztályozás legutóbbi javaslatainak.

A PLAXOLENE® MS MES (gyenge extrahált szolvát) típusú lágyítószer. A DAE (desztillált aromás kivonatok) típusú lágyítószerekkel azonos viszkozitása mellett a PLAXOLENE® MS jellegzetesebb paraffinos jellemzővel rendelkezik.

A PLAXOLENE® 50 RAE (reziduális aromás kivonat), amely az ipari elasztomerekkel, elsősorban gumiabroncsokkal való használatra alkalmas.

Az elsősorban gumiabroncsok gyártására alkalmas PLAXOLENE® 50 folyamatolaj alacsony és magas hőmérsékleten is jó tulajdonságokat mutat. A kereskedelmi forgalomban kapható aromás olajok többségével való kompatibilitása nagyfokú rugalmasságot biztosít a keverék kiválasztásakor. 

A PLAXOLENE® 25 RAE és növényi olaj alapú vegyület, amely a gumiiparban használatos hagyományos aromás kivonatokkal azonos oldóképességet és viszkozitást kínál.

PLAXENE® jelöletlen paraffinos lágyítószerek 

Ezek a termékek tiszta paraffinos ásványi olajok, amelyek átlátszóak és nem hagynak foltot. Ipari elasztomerek (szilentblokkok, tömítések, tengelykapcsolók, stb.) gyártása során használatosak, és az alábbi előnyöket kínálják:

 • Magas anilinpont, 90°C felett;
 • Alacsony volatilitás;
 • Kompatibilitás a gyengén poláris vagy apoláris elasztomerekkel (EPDM, butil, polibutadién).

A PLAXENE termékcsalád tagjai semmilyen jelölést nem igényelnek a műszaki fejlesztés 29. kiigazítása értelmében (2004/04).

A lágyítószereket az elasztomer keverékek bedolgozásának megkönnyítéséhez használják a gyártás során. Javítják azok viszkozitását és szilárdulási képességét.

Regisztráljon hírleveleinkért TotalEnergies!

És értesüljön a legérdekesebb hírekről a TotalEnergies világából

JOGI NYILATKOZAT

Szeretnék feliratkozni a Hírlevélre, és igazolom, hogy megismerkedtem az Adatvédelmi szabályzattal. A Hírlevélről bármikor leiratkozhat itt vagy a megküldött hírlevélben található linken keresztül.