Skip to content

5 innováció a fenntartható fejlődésért

Hiszünk az innovációban és az új technológiákban, ugyanakkor tudjuk, hogy a fejlődés szorosan összefügg a környezettel. Kutatásaink 50%-át az új energiák és a környezeti hatások minimalizálására fordítjuk. A fosszilis energiahordozók mellett a tisztább üzemanyagokra összpontosítunk a versenypályán és az általános közlekedésben is. Emellett kiemelten foglalkozunk a biológiai sokféleséggel, az újrahasznosítási lehetőségekkel és az ipar szén-dioxid-mentesítésével is.

Elektromobilitás, elektromos autó, elektromosság, elektromos hajtás, töltő, töltőállomás, töltőállomás, villanyautó, emobilitás

Elektromos töltő a TotalEnergies prágai központja előtt.

 

Követjük az ENSZ által meghatározott Fenntartható Fejlődési Célokat.

A régióban is kitűztünk azokat a célokat, amelyeket szeretnénk megvalósítani a közeljövőben.

  • 200%-kal több környezetbarát termék piaci bevezetése (2021-hez képest).
  • A villamos energia fogyasztásunk 70%-kal való csökkentése (2021-hez képest), elsősorban az energiahatékonysági projekteknek köszönhetően, mint például egy CHP egység telepítése üzemeinkben, valamint a zöld energia beszerzése és felhasználása.
  • Alkalmazottaink aktív bevonása a Fenntartható Fejlődési Célok megvalósításába - mindenki évente három munkanapot szentelhet önkéntes tevékenységekre, például faültetésre, szemétszedésre vagy park- és erdőfelújítási projektekben való részvételre.
  • A fenntartható fejlődési célokat egyértelműen meghatározó helyi beszállítók számának növelése.

 

A fenntartható fejlődés iránti elkötelezettségünk érdekében több szintű átalakulás folyik a vállalatnál:

1) Megújuló energiaforrások

2050-ig a becslések szerint 10 milliárd embernek lesz szüksége villamos energiára a mindennapi élethez. Annak érdekében, hogy ezt az igényt a lehető legtisztább módon elégítsük ki, alacsony
szén-dioxid-kibocsátású energiába fektetünk be, és diverzifikáljuk energiaellátásunkat. Multienergetikai vállalattá válunk, és célunk, hogy a világ öt legnagyobb megújulóenergia-termelője közé kerüljünk. 2025-ig megújuló portfóliónk 35 GW termelői kapacitással fog rendelkezni. 2030-ra szeretnénk elérni a 100 GW-ot.

Komolyan foglalkozunk a naperőművekkel. 20%-os részesedést szereztünk a világ legnagyobb fejlesztőcégében, az AGEL-ben.

 

Napelemek, fotovoltaikus panelek, Adani Green Energy Limited, fotovoltaikus panelek, energiaátalakítás, napenergia, megújuló energiaforrások

Khirasara naperőmű, Gudzsarát, India.​​​​

 

A szélerőművek iránt is érdeklődünk. Jelenleg a Balti-tenger partvidékének megfelelő adottságait próbáljuk kihasználni. Lengyelország a jövőben a szélenergiapiac jelentős szereplőjévé válhat. Az ottani kormány 11 új területet ajánlott fel szélenergia-fejlesztésre a Balti-tengeren, amelyek becsült összkapacitása meghaladja a 10 GW-ot.

 

Megújuló energia, tengeri erőmű, projekt, szél, telephely, tenger, szélerőmű, szélturbina

Szélturbinák a Seagreen tengeri szélerőműparkban, Montrose partjaitól 27 km-re, Angus mellett, az Északi-tengeren. Befejezése után ez lesz Skócia legnagyobb és a világ legmélyebben fekvő, szilárd alapokon nyugvó tengeri szélerőműparkja.

 

Minden évben növeljük a biogáz termelését a mezőgazdasági üzemekből származó szerves maradékokból vagy konyhai hulladékból. Célunk, hogy a nemzetközi piac egyik éllovasa legyünk. Szeretnénk Lengyelország fő biogáztermelőjévé válni, és termelési kapacitásunkat 1,1 TWh-ra növelni. Ez az energiamennyiség máris 220 000 lakos éves fogyasztását fedezi. 2025-re évi 2 TWh, 2030-ra pedig 20 TWh éves termelést tervezünk.

 

2) Fenntartható közlekedés

Ha azt mondjuk, hogy "környezetbarátabb közlekedés", legtöbbünknek elsőként az elektromobilitás jut eszébe. Ez ránk is igaz. Igyekszünk hozzájárulni a tömeges elterjedéséhez szükséges infrastruktúra fejlesztéséhez. Párizsban, Londonban, Brüsszelben, Amszterdamban, sőt Szingapúrban is telepítünk és üzemeltetünk magán- és nyilvános töltőállomásokat. 2025-re 150 000 töltőpontot szeretnénk létrehozni az elektromos járművek számára. Létrehoztunk egy nagy teljesítményű akkumulátorgyártó vállalatot, az ACC-t, ahol 2030-ra 2,5 millió elektromos jármű gyártását elősegítő akkumulátor termelése a cél.

 

Elektromobilitás, elektromos autó, elektromosság, elektromos hajtás, töltő, töltőállomás, töltőállomás, villanyautó, emobilitás

 

Az elektromos meghajtás mellett sikeresen fejlesztjük a bioüzemanyagokat is. A piacon lévő bioüzemanyagok több mint 90%-a az úgynevezett első generációhoz tartozik. Ezek szűz növényi olajokból vagy cukorból készülnek. Mi a visszamaradó nyersanyagokon, növényi hulladékokon, állati zsírokon vagy használt olajokon alapuló bioüzemanyagokba fektetünk be. Ezek elősegítik a körforgásos gazdaságot, csökkentik a termőföldre gyakorolt hatást, és enyhítik a haszonnövényekkel szembeni konkurenciát.

A hollandiai Bredában található multi-energiaállomásunkon nyilvános hidrogéntöltő standot nyitottunk. Ez 700 bar nyomású hidrogént biztosít városi járművek, például személygépkocsik számára, és 350 bar nyomású hidrogént nehézgépjárművek számára. Az Adani és az Engie vállalatokkal kötött partner megállapodásunk lehetővé teszi számunkra, hogy a világ egyik legnagyobb tiszta hidrogéntermelőjévé váljunk. Célunk, hogy 2023-ra évente 1 Mt zöld hidrogént állítsunk elő. Elképzeléseink szerint hamarosan napi 5 tonna hidrogént tudunk előállítani kizárólag megújuló villamos energiát felhasználva.

Az LNG meghajtás iránt is érdeklődünk. Mi vagyunk a világ harmadik legnagyobb LNG-termelője, az USA egyik legnagyobb exportőre, és mi rendelkezünk Európa legnagyobb újragázosítási kapacitásával. 2022-ben 40 Mt-ot hoztunk forgalomba. 2030-ra 50%-ra akarjuk növelni a gáz részesedését az értékesítési mixben, 2050-re pedig el szeretnénk érni az évi 50 Mt-ot.

 

3) Az ipar szén-dioxid-mentesítése

2015 óta szisztematikusan csökkentjük a működésünkből származó kibocsátásokat. Már 2023-ban 25%-kal többet fektetünk alacsony szén-dioxid-kibocsátású energiaforrásokba, mint 2022-ben. 2030-ig szeretnénk megfelelni a Párizsi Megállapodás határértékeinek, 2050-re pedig elérni a szén-dioxid-semlegességet.

Minden olaj- és gázkitermelő telephelyünkön bevezettük a metánkibocsátás mérését AUSEA-technológiával. Az üvegházhatású gázok kibocsátásának számszerűsítéséhez olyan miniatűr kettős érzékelővel ellátott drónokat használunk, amelyek képesek mind a metánt, mind a szén-dioxidot és azok forrását érzékelni. Célunk, hogy 2025-re 50%-kal, 2030-ra pedig 80%-kal csökkentsük a metánkibocsátást a bányaterületeinken.

 

Szén-dioxid, a szén-dioxid kibocsátás, szén-dioxid-semlegesség, szén-dioxid-mentesítés, környezetszennyezés, környezetvédelem, levél, fenntartható fejlődés

Befektetésekkel támogatjuk az alacsony szén-dioxid-kibocsátású energiát és az ipar szén-dioxid-mentesítését.

 

Az Air France-KLM-mel való hosszú távú partnerségünk keretében támogatjuk a légiközlekedé
szén-dioxid-mentesítését
. A közelmúltban írtunk alá egy egyetértési megállapodást, amelynek értelmében a következő 10 évben több mint 1 000 000 köbméter / 800 000 tonna SAF-ot szállítunk. Ezzel egyidejűleg új infrastruktúra kiépítésén dolgozunk az elektromos légiközlekedés biztosítása érdekében a franciaországi repülőtereken és repülőtereken.

 

4) Újrahasznosítás

Foglalkozunk a cirkuláris polimerekkel is. Nemrégiben csatlakoztunk a NEXTLOOPP-hoz, a NEXTEK Ltd. díjnyertes globális projektjéhez, amely úttörő technológiákat alkalmaz a kiváló minőségű, újrahasznosított polipropilén előállítására az élelmiszeriparban. Franciaországban a Paprec céggel közösen értékláncot fejlesztünk a műanyag fóliák újrahasznosítására. Évente 15 000 tonna műanyaghulladékot dolgozunk fel.

 

Újrahasznosítás, körforgásos gazdaság, polipropilén, körforgásos polimerek

A Synova Tillières-sur-Avre-i laboratóriumaiban az újrahasznosított polipropilén gyártási kapacitásának megduplázásán dolgozunk.

 

A Clariterrel való együttműködésünknek köszönhetően sikerült műanyaghulladékból olyan ultra-tiszta oldószereket előállítanunk, amelyek megfelelnek a legszigorúbb gyógyszeripari vagy kozmetikai felhasználási előírásoknak is. Érdeklődünk az olajok újrahasznosítása iránt is. A kenőanyagok jellemzően 80%-ban alapolajokból és 20%-ban adalékanyagokból állnak. Célunk, hogy 2025-re 10%-os újrahasznosított alapolaj (RRBO) arányt érjünk el a TotalEnergies európai termékeiben, 2030-ra 30%-ban alacsony
szén-dioxid-kibocsátású oldószereket használjunk. Ugyanebben az évben szeretnénk elérni a 30%-os arányt a körforgásos polimereknél is.

 

5) A biológiai sokféleség

Tiszteletben tartjuk a védett területeket, ezért vállaltuk, hogy nem folytatunk olaj- és gázfeltárást vagy kitermelést az UNESCO-övezetekben vagy az Északi-sarkvidék tengeri jege alatt. Minden új projektünknél figyelembe vesszük a biológiai sokféleséget. Cégünk a biológiai sokféleségre gyakorolt pozitív hatását a kiemelt területeken harmadik felek által is megerősített adatok bizonyítják. Valamennyi kulcsfontosságú területünkön gazdálkodási cselekvési terv alapján dolgozunk, és mindig fontolóra vesszük a barnamezők rekultivációját. A fenti tevékenységeink kapcsán szerzett értékes adatokat megosztjuk a fiatalabb generációval és alkalmazottainkkal is.

 

Kiadás dátuma: 2023. 10. 18.

 

Olvasson tovább:

Regisztráljon hírleveleinkért TotalEnergies!

És értesüljön a legérdekesebb hírekről a TotalEnergies világából

JOGI NYILATKOZAT

Szeretnék feliratkozni a Hírlevélre, és igazolom, hogy megismerkedtem az Adatvédelmi szabályzattal. A Hírlevélről bármikor leiratkozhat itt vagy a megküldött hírlevélben található linken keresztül.