Skip to content

Fenntartható motorsport: A bolygót kímélő győzni akarás

Miben különbözik a fenntartható motorsport a hagyományos autóversenyzéstől? Hogyan járul ehhez hozzá a TotalEnergies? Ismerje meg a jövő autóversenyzéséhez szükséges modern üzemanyagokat, olajokat és egyéb folyadékokat.

EcoRally: Fenntartható versenyzés mindenki számára

2023 márciusában kezdődött el a PHOENIX CONTACT Czech Trophy második évada az ecoRallyban.

A TotalEnergies a rally fő partnere a Peugeot-val együtt, sokéves együttműködés után. A bajnokságon alternatív meghajtású, sorozatgyártású járművek vehetnek részt: elektromos és hibrid autók, valamint hidrogénnel, LPG-vel, CNG-vel vagy etanollal üzemelő kocsik.

 

Az elektromos Peugeot e-208 a TotalEnergies logóval

 

Az ecoRally Cup egy úgynevezett egyenletességi időmérő verseny, vagyis nem csak a sebesség számít, hiszen az autóknak egy adott útvonalat előre meghatározott átlagidőben kell teljesíteniük. Akár tizedmásodpercnyi eltérésért is büntetés járhat.

A Peugeot két állandó csapattal indul az ecoRally Czech Trophyn. Petr és Martina Vomáček a bajnokság első évében a harmadik, Kryštof és Nikola Hájek pedig a nyolcadik helyen végzett.

Mindkét csapat a 100%-ban elektromos Peugeot e-208-assal szállt versenybe. Az autó az elmúlt években nagyon jól teljesített. Több tízezer embert győzött meg az előnyeiről, és az európai piac legkelendőbb elektromos kisautójává vált.

͈Az elektromos mobilitás már majdnem egy teljes évtizede része az életemnek. Élvezem az egész ágazat hihetetlen mértékű technikai fejlődését, valamint a hasonló járművekkel rendelkező emberekkel folytatott kellemes beszélgetéseket. Az EV egy kifogyhatatlan téma. Vezetői szemszögből nézve is imádom az elektromos közlekedés előnyeit. A zöld vezetést, az idő- és költségmegtakarítást, a csendesebb és dinamikusabb autózást, és ami a legfontosabb, hogy az elektromos kocsik sokkal biztonságosabbak. A feleségemmel tavaly bronzérmet nyertünk, és idén szeretnénk megismételni ezt a sikert, sőt, akár a cseh bajnoki címért is harcba szállni" - meséli Petr Vomáčka.

Rengeteg élmény a csapatnak és a nézők számára is.

Az ecoRally Cupon bárki indulhat. Nem kell hozzá más, csak a feltételeknek megfelelő autó kétszemélyes legénységgel. Ezután elég befizetni a nevezési díjat, amely nem olyan magas a szokásos versenyzési költségekhez képest. Különösebb szakértelemre vagy tapasztalatra nincs szükség.

A versenyzők bizonyíthatják vezetői tudásukat, és kipróbálhatják navigációs képességeiket. Emellett cseh és külföldi csapatokkal és ismert személyiségekkel is összemérhetik erejüket. A kísérőprogramban szerepelnek kirándulások a helyi látnivalókhoz, fogadások és díszvacsorák is. Ez tökéletes belépő a motorsport világába szinte mindenki számára.

A versenyek a nézők számára is vonzóak, hiszen érdekes helyszíneken, többek között speciális rallypályákon is láthatják a legújabb alternatív hajtásrendszereket akcióban.

Élvezze az egyik futam hangulatát az alábbi videón:

 

A TotalEnergies és a Peugeot: stratégiai kapcsolat a pályán és azon túl is

A TotalEnergies és Peugeot logók

A Peugeot stratégiai partnerünk, akivel globális és helyi szinten is együttműködünk. Csehországban például már 1995 óta. Az ecoRally támogatása kiemelt fontosságú számunkra.

„A célunk, hogy az energetikai átállás egyik főszereplőjévé váljunk, és 2050-re elérjük a nettó nulla szén-dioxid-kibocsátást. A TotalEnergies ezért támogatja ügyfeleit és partnereit a motorsportban is fenntartható folyékony üzemanyagokkal, villamos energiával, akkumulátorokkal, hibridizációval, hidrogénnel...“ - magyarázza Karolína Steinbauer, a TotalEnergies csehországi marketingigazgatója.

A Peugeot kezdettől fogva részt vesz a cseh ecoRallyn. Az első évben a Peugeot a márkakategóriában a második helyen végzett, és csapatai három futamban is első helyezést értek el.

 

Győztes trófeák a Peugeot-k motorháztetőin

 

2021 januárjában jelentettük be globális partnerségünk további 5 éves meghosszabbítását. Az együttműködés öt stratégiai pilléren nyugszik:

  1. A kutatási és fejlesztési eredmények megosztása az innovációk és a fenntartható fejlődés érdekében
  2. A TotalEnergies olajok első használata az összes új Stellantis jármű motorjában és sebességváltójában a világ összes gyárában
  3. A Peugeot márkaszervizek kizárólagos hozzáférése a teljes mértékben jóváhagyott Quartz olajokhoz
  4. A mobilitás fejlesztése elektromos töltőállomások és autómegosztó módszerek telepítésével
  5. 5. Szakmai együttműködés a motorsportban, például a Le Mans-i 24 órás hosszú távú versenyen, ahol két Peugeot 9x8-as hiperautó TotalEnergies olajjal és SAFT akkumulátorokkal működik. Ismerje meg ezt a különlegességet a cikkünkben.

100%-ban megújuló üzemanyag hosszútávú versenyekhez

A hosszú távú versenyautók képe szemből, élükön a Peugotem 9x8-cal

 

A TotalEnergies világszerte támogatja a fenntartható motorsportot.

A 2022-es szezontól kezdve a TotalEnergies tudósai által kifejlesztett, 100%-ban megújuló üzemanyag hajtja a WEC hosszú távú versenyein, például a legendás Le Mans-i 24 órás versenyen induló autókat.

Az Excellium Racing 100 nevű fenntartható üzemanyagot borászati maradékokból, például borseprőből és szőlőtörkölyből állítják elő. 65%-kal alacsonyabb szén-dioxid-kibocsátással rendelkezik, mint a hagyományos üzemanyagok, anélkül, hogy kompromisszumra kényszerülne a minőség és a teljesítmény terén. A további részletekről ebben a cikkünkben olvashat.

Mi vagyunk a HVO100 biodízel hivatalos beszállítója a Monster Truck vontatóversenyeken 1200 lóerőig. Ezzel az üzemanyaggal akár 65%-kal csökkenthető a CO2-kibocsátás úgy, hogy eltűnik a kipufogó sötét füstje. Ráadásul fenntartható növényi olajok, étkezési olaj és egyéb maradékanyagok felhasználásával készül.

 

TotalEnergies folyadékok a Formula E-ben és az e-Rally versenyeken

A DS PENSKE csapat Formula-E versenyautójának képe szemből

 

A Formula-E világbajnokság extrém körülmények között nyújt ideális lehetőséget a legújabb technológiák tesztelésére. A megszerzett tudás a Quartz EV Fluids márkának köszönhetően a hagyományos autókban is alkalmazható.

A TotalEnergies a kétszeres bajnok DS PENSKE csapattal működött együtt. Elektromos hajtófolyadékokkal és akkumulátorokkal segítették a győzelmüket. A testre szabott, speciális összetétel segít elvezetni a felesleges hőt, csökkenti a súrlódást, és ezáltal jobb teljesítményt nyújt a pályán.

Nézze meg Formula-E oldalunkon a versenynaptárat!

 

ADAC Opel e-Rally Cup

A világ első elektromos autós rallybajnokságához is biztosítunk különféle speciális folyadékokat. Itt a sorozatgyártású Opel Corsából kifejlesztett járművek küzdenek meg egymással európai pályákon.

A 2023-as versenynaptár itt érhető el. Októberben Prágában is lesz egy verseny, érdemes lesz kilátogatni rá. Az együttműködésünkkel kapcsolatos legfrissebb híreket nemzetközi oldalunkon tesszük közzé.

 

STARtra kész hidrogén

A hidrogénhajtású versenyautó prototípus képe szemből

 

Az Automobile Club de l'Ouesttel (ők szervezik többek között a Le Mans-i 24 órás versenyt) és a MissionH24 projekttel együttműködve egy újfajta, tiszta hidrogénalapú és nulla károsanyag-kibocsátású versenyen dolgozunk. Már elkészült az innovatív prototípusunk és egy, a világon egyedülálló mobil hidrogéntöltő állomás is.

Célunk, hogy 2025-ben a legendás Le Mans-i 24 órás versenyen egy új, hidrogénüzemű elektromos prototípusok alkotta osztály induljon. Tudjon meg többet a projekt oldalán.

Ne maradjon le a legfrissebb hírekről a TotalEnergies motorsport világából!

Kövesse a TotalEnergies híreit a motorsport világából, vagy szurkoljon a Peugeot-csapatainak Facebookon és Instagramon.

 

A kiadás időpontja: 2023. április 17.

Regisztráljon hírleveleinkért TotalEnergies!

És értesüljön a legérdekesebb hírekről a TotalEnergies világából

JOGI NYILATKOZAT

Szeretnék feliratkozni a Hírlevélre, és igazolom, hogy megismerkedtem az Adatvédelmi szabályzattal. A Hírlevélről bármikor leiratkozhat itt vagy a megküldött hírlevélben található linken keresztül.