Skip to content

A jövő energiája itt és most: Érdekli, min dolgozunk a TotalEnergies-nél?

Hidrogén, cseppfolyósított földgáz, bioüzemanyagok, megújuló energiaforrások… Olvassa el a hét történetet, melyek az új energiák fellendülését mutatják be, és ezáltal egy élhető bolygóhoz segítenek minket.

Mint ahogyan azt bizonyára tudják, elköteleztük magunkat amellett, hogy 2050-re nullára csökkentjük a közvetlen kibocsátást.

Ez gyakorlatilag a cég teljes megújulásával jár. Átalakítjuk a vállalatot, módosítjuk a termékportfóliónkat, és új technológiákat fejlesztünk ki, hogy megköthessük és visszanyerhessük a széndioxidot.

Szeretnénk 2050-re elérni a következő energetikai mixet:

 • 50 % – megújuló erőforrások
 • 25 % – biomassza, hidrogén
 • 25 % – kőolaj és földgáz

Mindezt úgy, hogy folyamatosan csökkentjük a károsanyag-kibocsátást, és közben stabil szolgáltatást biztosítunk az ügyfeleinknek.

Az új energiák listája:

 1. Hidrogén
 2. LNG
 3. Biogáz
 4. Bioüzemanyagok
 5. Nap – és szélenergia
 6. E-mobilitás
 7. Kutatás – fejlesztés

1. Hidrogén

Részlet a hidrogén tankolásáról az autó tartályába

A célunk nagyratörő: úttörő szerep a kizárólag megújuló forrásokból előállított, úgynevezett zöld hidrogén tömegtermelésében.

Mihelyt beindul a hidrogén üzemanyag iránti piaci kereslet, szeretnénk zöld hidrogénnel csökkenteni a fuvarozásból származó károsanyag-kibocsátást. Ezért számos projektet kezdeményezünk a világ minden táján.

A zöld hidrogént előállító legnagyobb ökoszisztéma

2022 nyarán az indiai energiaipar egyik legnagyobb szereplőjével, az Adanival elköteleztük magunkat, hogy létrehozzuk a világ legnagyobb zöld hidrogén ökoszisztémáját. Ez az új rendszer átfogja a teljes folyamatot a hidrogéngyártó berendezések gyártásától a hidrogén tényleges előállításáig és az azt követő, más termékekké (pl. műtrágyákká) történő átalakításáig.

2030-ra évi 1 millió tonna hidrogén előállítását tervezzük.

Úttörő üzem Dél-Franciaországban

Az Engie energiaipari vállalattal megállapodást kötöttünk a világ legnagyobb megújuló hidrogénüzemének megépítéséről és üzemeltetéséről. A franciaországi Provence-Alpes-Côte d'Azur régióban már megkezdtük az építkezést. A termelést várhatóan 2024-ben kezdjük meg.

A TotalEnergies jelenleg már működő la-mède-i erőművét egy nagy naperőműparkkal fogjuk kiegészíteni. A tiszta napenergia biztosítja egy olyan elektrolízisüzem működtetését, amely naponta 5 tonna zöld hidrogént állít elő. Mindezt a la-mède-i gyár használja majd fel bioüzemanyagok, AdBlue és egyéb termékek előállítására. Ezzel évente 15 000 tonna CO2-t takarítunk meg.

 

Öt egyedülálló újítással váltunk úttörővé az európai hidrogéngyártásban:

 1. A folyamatos hidrogénellátást biztosító digitális kísérleti rendszerünk, melyet a napenergia-termelés élő szabályozására használunk.
 2. Az elektrolízist ellátó napelemparkok optimalizálása az energiaveszteségek minimalizálása és a hálózati torlódások csökkentése érdekében.
 3. Nagy kapacitású hidrogéntárolás a villamos energia termelés ingadozásainak kiegyenlítésére, folyamatos hidrogénfogyasztás mellett.
 4. Az energiaegyensúlyt javító egyenáramú kapcsolat a fotovoltaikus farm és az elektrolízisüzem között.
 5. Fokozott ipari biztonság a 3D digitális modellek segítségével.

 

2. LNG

Tudta, hogy mi vagyunk a világ harmadik legnagyobb cseppfolyósított földgáz (LNG) termelője?
Több, mint 40 éves szakmai tapasztalattal.

Azon kevesek közé tartozunk, akik az ellátási lánc minden részét integrálták, a gázkitermeléstől és a cseppfolyósítástól kezdve az LNG szállításán és kereskedelmén át az újragázosításig, valamint a tengeri és közúti szállítás biztosításáig.

Támogatjuk ügyfeleinket a károsanyag-kibocsátás csökkentésében, például a széntüzelésű erőművekről a tisztább LNG-re való átállással.

2030-ig az új LNG-leválasztási projekteknek, a bevetett drónoknak és egyéb intézkedéseinknek köszönhetően a teljes károsanyag-kibocsátást 20%-kal szeretnénk csökkenteni.

Európa energiabiztonsága

A nemzetközi szankciók korlátozzák oroszországi tevékenységünket, ezért 2030-ig 40%-kal növeljük az LNG-termelésünket Katarban, az Egyesült Államokban és Mozambikban.

 

Számunkra továbbra is kiemelten fontos Európa energetikai önellátása:

 1. Mi vagyunk az USA-ból importált LNG legnagyobb exportőre (évi több mint 10 millió tonnával).
 2. Európában összesen 7 LNG újragázosító terminál üzemeltetőjeként mi vagyunk a legnagyobb vállalat. 18 millió tonna/év kapacitással úgy, hogy a terminálok kihasználtsága 2021-hez képest
  50%-ról 90%-ra emelkedett.
 3. 2023 végéig további 2 úszó LNG-terminál üzembe helyezését tervezzük.
 4. 2022-ben 40 millió tonna LNG-t szállítottunk Európába.

 

3. Biogáz

Dolgozó felügyeli a hulladék feldolgozását biogáz előállításához

A biometán a földgáz alacsony szén-dioxid-kibocsátású alternatívája. Felhasználható:

 • földgáz kiegészítőként az iparban és a háztartásokban,
 • alternatív bioCNG vagy bioLNG üzemanyagok előállítására,
 • villamosenergia- és hőtermelésre.

2025-re évi 2 TWh-ra növeljük a biometántermelést. Ez évi 400 000 tonna CO2-csökkentést jelent. 2030-ra ez a szám 20 TWh lesz.

 

Jelenleg mi vagyunk Franciaország első számú biogáztermelője, amit az anaerob emésztőberendezéseket gyártó Fonroche Biogaz felvásárlásának köszönhetünk. 2022 februárjában megállapodást kötöttünk a Veolia-val, hogy megosztjuk a biometán előállítására vonatkozó know-how-t, és több mint 15 országban megkezdjük a gyártást szerves a hulladékok kezelését végző üzemekben.

 

4. Bioüzemanyagok

Több mint 20 éve vagyunk bioüzemanyag úttörők. A fosszilis tüzelőanyagokhoz képest legalább a felére csökkentik ugyanis a CO2-kibocsátást. Benzin (ETBE) és gázolaj (HVO) adalékanyagokat gyártunk.

Célunk, hogy piacvezetővé váljunk a fenntartható bioüzemanyagok terén. Ezért átalakítottuk át a fent említett franciaországi la-mède-i üzemet egy világszínvonalú biofinomítóvá. Évi 500 000 tonna HVO bioüzemanyag előállítási kapacitásával Európa egyik legnagyobb ilyen jellegű létesítménye. A termelést 2025-re évi 2 millió tonnára, 2030-ra pedig évi 5 millió tonnára növeljük.

Számunkra a két legfontosabb terület a növényi hulladékok és a mikroalgák felhasználása. Cégekkel,
start-upokkal, egyetemekkel, kutatóintézetekkel és egyletekkel (Futurol vagy BioTfueL) működünk együtt.

 

Tíz év alatt több mint 500 millió eurót költöttünk kutatásra.

Ennek eredményeként mi vagyunk a bioüzemanyagok legnagyobb európai értékesítője a végfelhasználók számára. Bioüzemanyagaink hajtják a Le Mans-i 24 órás hosszútávú verseny különleges járműveit. Teszteltük az étolaj alapanyagú SAF repülőgép-üzemanyagot is. Ezzel a teljes életciklus során átlagosan 80% CO2-t spórol meg.

 

5. Nap – és szélenergia

Az elektromosság iránti kereslet az elkövetkező években gyorsabban fog nőni, mint a többi energiahordozó iránti igény.

Ezért szeretnénk a megújuló energiatermelés bruttó beépített kapacitását a jelenlegi 10 GW-ról 2025-re
35 GW-ra növelni.

2030-ra pedig 100 GW-ra.

 

Dolgozók paneleket vizsgálnak meg egy napelem parkbanA világ öt legnagyobb vállalata közé szeretnénk bekerülni. Több projektet is tervezünk:

 • Nagyméretű százárazföldi nap – és szélerőművek: Például a Katarban épülő 800 megawattos napenergetikai létesítmény, amely várhatóan a világ legnagyobb ilyen jellegű erőműve lesz.
 • Nagyméretű tengeri szélerőműparkok: egy
  1,5 MW-os tengeri szélerőműpark Skócia partjainál. További szélererőművek Dél-Koreában (2000 MW) és Angliában (100 MW).
 • Egyedi napelemek otthonok és vállalkozások számára.
 • Energiatároló akkumulátorok: például Franciaország legnagyobbja Dunkerque-ben, 61 MWh kapacitással.
 • Energia és egyéb szolgáltatások biztosítása az európai fogyasztók számára.

 

6. E-mobilitás

Négy fő célkitűzésünk lényege, hogy az elektromobilitás meghatározó szereplőjévé váljunk:

 • Sűrű töltőállomás-hálózat kiépítése: 2025-re 150 000 töltőpontot szeretnénk üzemeltetni világszerte. Európában a villamosenergia-infrastruktúrát támogatjuk 300 gyorstöltőállomás kiépítésével 2030-ig, autópályák és közutak mentén. További 600 állomás telepítését tervezzük a városokban. Jelenleg Londonban, Amszterdamban és Szingapúrban vannak már töltőink.
 • Nyilvános töltőállomások Európa-szerte: a vidéki városokban is.
 • Otthoni és vállalati töltőállomások: már most széles kínálattal.
 • Az elektromos akkumulátorok továbbfejlesztése: 2020-ban közös vállalatot alapítottunk a Stellantisszal (amelyhez pl. a Mercedes-Benz is tartozik), ACC néven. Célunk az elektromos járművekhez szükséges legmodernebb akkumulátorok kifejlesztése. Nemcsak a műszaki követelményekre fektetünk hangsúlyt, hanem a termelési folyamatok hatékonyságára és a környezetkímélésre is. Az ACC 2030-ra évente akár 2,5 millió elektromos jármű akkumulátorát fogja gyártani. A részletekért kattintson a videóra.

 

7. Kutatás-fejlesztés

A TotalEnergies saját fejlesztési részleggel és laboratóriumokkal rendelkezik, ahol új módszerek után kutatunk.

Az összes fejlesztés több mint 50 %-a új energiákkal (megújuló energiaforrások, biomassza,
akkumulátorok stb.) foglalkozik, hogy csökkentse a környezetterhelést (metáncsökkentés,
CO2-újrahasznosítás és -tárolás stb.).

Évente 200 új szabadalmat jegyeztetünk be.

 

Női dolgozó laboratóriumban mintát kezel

 • Támogattuk egy mesterséges intelligencia- és adatkutatási központ létrehozását Párizsban, amely várhatóan öt éven belül világelsővé válik ezen a területen.
 • A One Tech projekt keretében a szervezetünkben dolgozó közel 3500 mérnök, tudós és technikus elméjét és szakértelmét kapcsoltuk össze. Meggyőződésünk, hogy ezáltal közelebb kerülünk az innovatív piacvezetői szerephez, és hamarosan még több fenntartható újítást tudunk bevezetni.
 • 2020-ban létrehoztuk a párizsi Digital Factory-t, egy innovációs központot, ahol mintegy 300 mérnök, kutató, fejlesztő és szakértő dolgozik. Célunk egyszerű: a lehető legtöbbet (nem csak energiát) kihozni az új digitális megoldásokból úgy, hogy minimálisra csökkentjük a környezetre gyakorolt hatást.
 • Egy CCU kísérleti projektet tesztelünk, amelynek célja fenntartható repülőgép-üzemanyag előállítása zöld hidrogén és a finomítói emisszióból kinyert CO2 felhasználásával.

A témáról bővebben a fenntartható innovációról szóló cikkünkben olvashat.

 

Érdekli a fenntarthatóság? Tudjon meg többet a Net Zero 2050 jövőképről és a Total TotalEnergies-re való átnevezéséről. Kövessen minket a Facebookon és az Instagramon vagy közvetlenül a Fenntarthatósági oldalunkon.

 

Közzététel dátuma: 31. 1. 2023

Megosztás a FacebookonMegosztás a Facebookon

Regisztráljon hírleveleinkért TotalEnergies!

És értesüljön a legérdekesebb hírekről a TotalEnergies világából

JOGI NYILATKOZAT

Az adatvédelmi irányelvekkel kapcsolatos minden információt megtalálhat a Jogi impresszum és Cookie szabályzat oldalon.

As part of the website and in accordance with the regulations on the protection of personal data, TotalEnergies, as data controller, processes your personal data such as your email address for the purpose of sending you our newsletter on the basis of our legitimate interest. Your data is kept for the duration of your subscription to our newsletter. In order to carry out the processing mentioned above, the data collected is only accessible to the site administrator and IT service providers. In accordance with the regulations in force, you have the right to access, rectify, delete your data, post-mortem directives and may also request the limitation of the processing. You also have the right to exercise your rights and ask us about the processing of your personal data by contacting [email protected] If, after contacting us, you feel that your rights are not being respected, you can submit a complaint to the competent supervisory authority. To find out more about the management of your data and your rights, please refer to the site's personal data and tracker charter.