Skip to content

A jövő energiája itt és most: Érdekli, min dolgozunk a TotalEnergies-nél?

Hidrogén, cseppfolyósított földgáz, bioüzemanyagok, megújuló energiaforrások… Olvassa el a hét történetet, melyek az új energiák fellendülését mutatják be, és ezáltal egy élhető bolygóhoz segítenek minket.

Mint ahogyan azt bizonyára tudják, elköteleztük magunkat amellett, hogy 2050-re nullára csökkentjük a közvetlen kibocsátást.

Ez gyakorlatilag a cég teljes megújulásával jár. Átalakítjuk a vállalatot, módosítjuk a termékportfóliónkat, és új technológiákat fejlesztünk ki, hogy megköthessük és visszanyerhessük a széndioxidot.

Szeretnénk 2050-re elérni a következő energetikai mixet:

  • 50 % – megújuló erőforrások
  • 25 % – biomassza, hidrogén
  • 25 % – kőolaj és földgáz

Mindezt úgy, hogy folyamatosan csökkentjük a károsanyag-kibocsátást, és közben stabil szolgáltatást biztosítunk az ügyfeleinknek.

Az új energiák listája:

  1. Hidrogén
  2. LNG
  3. Biogáz
  4. Bioüzemanyagok
  5. Nap – és szélenergia
  6. E-mobilitás
  7. Kutatás – fejlesztés

1. Hidrogén

Részlet a hidrogén tankolásáról az autó tartályába

A célunk nagyratörő: úttörő szerep a kizárólag megújuló forrásokból előállított, úgynevezett zöld hidrogén tömegtermelésében.

Mihelyt beindul a hidrogén üzemanyag iránti piaci kereslet, szeretnénk zöld hidrogénnel csökkenteni a fuvarozásból származó károsanyag-kibocsátást. Ezért számos projektet kezdeményezünk a világ minden táján.

A zöld hidrogént előállító legnagyobb ökoszisztéma

2022 nyarán az indiai energiaipar egyik legnagyobb szereplőjével, az Adanival elköteleztük magunkat, hogy létrehozzuk a világ legnagyobb zöld hidrogén ökoszisztémáját. Ez az új rendszer átfogja a teljes folyamatot a hidrogéngyártó berendezések gyártásától a hidrogén tényleges előállításáig és az azt követő, más termékekké (pl. műtrágyákká) történő átalakításáig.

2030-ra évi 1 millió tonna hidrogén előállítását tervezzük.

Úttörő üzem Dél-Franciaországban

Az Engie energiaipari vállalattal megállapodást kötöttünk a világ legnagyobb megújuló hidrogénüzemének megépítéséről és üzemeltetéséről. A franciaországi Provence-Alpes-Côte d'Azur régióban már megkezdtük az építkezést. A termelést várhatóan 2024-ben kezdjük meg.

A TotalEnergies jelenleg már működő la-mède-i erőművét egy nagy naperőműparkkal fogjuk kiegészíteni. A tiszta napenergia biztosítja egy olyan elektrolízisüzem működtetését, amely naponta 5 tonna zöld hidrogént állít elő. Mindezt a la-mède-i gyár használja majd fel bioüzemanyagok, AdBlue és egyéb termékek előállítására. Ezzel évente 15 000 tonna CO2-t takarítunk meg.

 

Öt egyedülálló újítással váltunk úttörővé az európai hidrogéngyártásban:

  1. A folyamatos hidrogénellátást biztosító digitális kísérleti rendszerünk, melyet a napenergia-termelés élő szabályozására használunk.
  2. Az elektrolízist ellátó napelemparkok optimalizálása az energiaveszteségek minimalizálása és a hálózati torlódások csökkentése érdekében.
  3. Nagy kapacitású hidrogéntárolás a villamos energia termelés ingadozásainak kiegyenlítésére, folyamatos hidrogénfogyasztás mellett.
  4. Az energiaegyensúlyt javító egyenáramú kapcsolat a fotovoltaikus farm és az elektrolízisüzem között.
  5. Fokozott ipari biztonság a 3D digitális modellek segítségével.

 

2. LNG

Tudta, hogy mi vagyunk a világ harmadik legnagyobb cseppfolyósított földgáz (LNG) termelője?
Több, mint 40 éves szakmai tapasztalattal.

Azon kevesek közé tartozunk, akik az ellátási lánc minden részét integrálták, a gázkitermeléstől és a cseppfolyósítástól kezdve az LNG szállításán és kereskedelmén át az újragázosításig, valamint a tengeri és közúti szállítás biztosításáig.

Támogatjuk ügyfeleinket a károsanyag-kibocsátás csökkentésében, például a széntüzelésű erőművekről a tisztább LNG-re való átállással.

2030-ig az új LNG-leválasztási projekteknek, a bevetett drónoknak és egyéb intézkedéseinknek köszönhetően a teljes károsanyag-kibocsátást 20%-kal szeretnénk csökkenteni.

Európa energiabiztonsága

A nemzetközi szankciók korlátozzák oroszországi tevékenységünket, ezért 2030-ig 40%-kal növeljük az LNG-termelésünket Katarban, az Egyesült Államokban és Mozambikban.

 

Számunkra továbbra is kiemelten fontos Európa energetikai önellátása:

  1. Mi vagyunk az USA-ból importált LNG legnagyobb exportőre (évi több mint 10 millió tonnával).
  2. Európában összesen 7 LNG újragázosító terminál üzemeltetőjeként mi vagyunk a legnagyobb vállalat. 18 millió tonna/év kapacitással úgy, hogy a terminálok kihasználtsága 2021-hez képest
    50%-ról 90%-ra emelkedett.
  3. 2023 végéig további 2 úszó LNG-terminál üzembe helyezését tervezzük.
  4. 2022-ben 40 millió tonna LNG-t szállítottunk Európába.

 

3. Biogáz

Dolgozó felügyeli a hulladék feldolgozását biogáz előállításához

A biometán a földgáz alacsony szén-dioxid-kibocsátású alternatívája. Felhasználható:

  • földgáz kiegészítőként az iparban és a háztartásokban,
  • alternatív bioCNG vagy bioLNG üzemanyagok előállítására,
  • villamosenergia- és hőtermelésre.

2025-re évi 2 TWh-ra növeljük a biometántermelést. Ez évi 400 000 tonna CO2-csökkentést jelent. 2030-ra ez a szám 20 TWh lesz.

 

Jelenleg mi vagyunk Franciaország első számú biogáztermelője, amit az anaerob emésztőberendezéseket gyártó Fonroche Biogaz felvásárlásának köszönhetünk. 2022 februárjában megállapodást kötöttünk a Veolia-val, hogy megosztjuk a biometán előállítására vonatkozó know-how-t, és több mint 15 országban megkezdjük a gyártást szerves a hulladékok kezelését végző üzemekben.

 

4. Bioüzemanyagok

Több mint 20 éve vagyunk bioüzemanyag úttörők. A fosszilis tüzelőanyagokhoz képest legalább a felére csökkentik ugyanis a CO2-kibocsátást. Benzin (ETBE) és gázolaj (HVO) adalékanyagokat gyártunk.

Célunk, hogy piacvezetővé váljunk a fenntartható bioüzemanyagok terén. Ezért átalakítottuk át a fent említett franciaországi la-mède-i üzemet egy világszínvonalú biofinomítóvá. Évi 500 000 tonna HVO bioüzemanyag előállítási kapacitásával Európa egyik legnagyobb ilyen jellegű létesítménye. A termelést 2025-re évi 2 millió tonnára, 2030-ra pedig évi 5 millió tonnára növeljük.

Számunkra a két legfontosabb terület a növényi hulladékok és a mikroalgák felhasználása. Cégekkel,
start-upokkal, egyetemekkel, kutatóintézetekkel és egyletekkel (Futurol vagy BioTfueL) működünk együtt.

 

Tíz év alatt több mint 500 millió eurót költöttünk kutatásra.

Ennek eredményeként mi vagyunk a bioüzemanyagok legnagyobb európai értékesítője a végfelhasználók számára. Bioüzemanyagaink hajtják a Le Mans-i 24 órás hosszútávú verseny különleges járműveit. Teszteltük az étolaj alapanyagú SAF repülőgép-üzemanyagot is. Ezzel a teljes életciklus során átlagosan 80% CO2-t spórol meg.

 

5. Nap – és szélenergia

Az elektromosság iránti kereslet az elkövetkező években gyorsabban fog nőni, mint a többi energiahordozó iránti igény.

Ezért szeretnénk a megújuló energiatermelés bruttó beépített kapacitását a jelenlegi 10 GW-ról 2025-re
35 GW-ra növelni.

2030-ra pedig 100 GW-ra.

 

Dolgozók paneleket vizsgálnak meg egy napelem parkbanA világ öt legnagyobb vállalata közé szeretnénk bekerülni. Több projektet is tervezünk:

  • Nagyméretű százárazföldi nap – és szélerőművek: Például a Katarban épülő 800 megawattos napenergetikai létesítmény, amely várhatóan a világ legnagyobb ilyen jellegű erőműve lesz.
  • Nagyméretű tengeri szélerőműparkok: egy
    1,5 MW-os tengeri szélerőműpark Skócia partjainál. További szélererőművek Dél-Koreában (2000 MW) és Angliában (100 MW).
  • Egyedi napelemek otthonok és vállalkozások számára.
  • Energiatároló akkumulátorok: például Franciaország legnagyobbja Dunkerque-ben, 61 MWh kapacitással.
  • Energia és egyéb szolgáltatások biztosítása az európai fogyasztók számára.

 

6. E-mobilitás

Négy fő célkitűzésünk lényege, hogy az elektromobilitás meghatározó szereplőjévé váljunk:

  • Sűrű töltőállomás-hálózat kiépítése: 2025-re 150 000 töltőpontot szeretnénk üzemeltetni világszerte. Európában a villamosenergia-infrastruktúrát támogatjuk 300 gyorstöltőállomás kiépítésével 2030-ig, autópályák és közutak mentén. További 600 állomás telepítését tervezzük a városokban. Jelenleg Londonban, Amszterdamban és Szingapúrban vannak már töltőink.
  • Nyilvános töltőállomások Európa-szerte: a vidéki városokban is.
  • Otthoni és vállalati töltőállomások: már most széles kínálattal.
  • Az elektromos akkumulátorok továbbfejlesztése: 2020-ban közös vállalatot alapítottunk a Stellantisszal (amelyhez pl. a Mercedes-Benz is tartozik), ACC néven. Célunk az elektromos járművekhez szükséges legmodernebb akkumulátorok kifejlesztése. Nemcsak a műszaki követelményekre fektetünk hangsúlyt, hanem a termelési folyamatok hatékonyságára és a környezetkímélésre is. Az ACC 2030-ra évente akár 2,5 millió elektromos jármű akkumulátorát fogja gyártani. A részletekért kattintson a videóra.

 

7. Kutatás-fejlesztés

A TotalEnergies saját fejlesztési részleggel és laboratóriumokkal rendelkezik, ahol új módszerek után kutatunk.

Az összes fejlesztés több mint 50 %-a új energiákkal (megújuló energiaforrások, biomassza,
akkumulátorok stb.) foglalkozik, hogy csökkentse a környezetterhelést (metáncsökkentés,
CO2-újrahasznosítás és -tárolás stb.).

Évente 200 új szabadalmat jegyeztetünk be.

 

Női dolgozó laboratóriumban mintát kezel

  • Támogattuk egy mesterséges intelligencia- és adatkutatási központ létrehozását Párizsban, amely várhatóan öt éven belül világelsővé válik ezen a területen.
  • A One Tech projekt keretében a szervezetünkben dolgozó közel 3500 mérnök, tudós és technikus elméjét és szakértelmét kapcsoltuk össze. Meggyőződésünk, hogy ezáltal közelebb kerülünk az innovatív piacvezetői szerephez, és hamarosan még több fenntartható újítást tudunk bevezetni.
  • 2020-ban létrehoztuk a párizsi Digital Factory-t, egy innovációs központot, ahol mintegy 300 mérnök, kutató, fejlesztő és szakértő dolgozik. Célunk egyszerű: a lehető legtöbbet (nem csak energiát) kihozni az új digitális megoldásokból úgy, hogy minimálisra csökkentjük a környezetre gyakorolt hatást.
  • Egy CCU kísérleti projektet tesztelünk, amelynek célja fenntartható repülőgép-üzemanyag előállítása zöld hidrogén és a finomítói emisszióból kinyert CO2 felhasználásával.

A témáról bővebben a fenntartható innovációról szóló cikkünkben olvashat.

 

Érdekli a fenntarthatóság? Tudjon meg többet a Net Zero 2050 jövőképről és a Total TotalEnergies-re való átnevezéséről. Kövessen minket a Facebookon és az Instagramon vagy közvetlenül a Fenntarthatósági oldalunkon.

 

Közzététel dátuma: 31. 1. 2023

Regisztráljon hírleveleinkért TotalEnergies!

És értesüljön a legérdekesebb hírekről a TotalEnergies világából

JOGI NYILATKOZAT

Szeretnék feliratkozni a Hírlevélre, és igazolom, hogy megismerkedtem az Adatvédelmi szabályzattal. A Hírlevélről bármikor leiratkozhat itt vagy a megküldött hírlevélben található linken keresztül.