Skip to content

Hogyan helyettesíthető a PFAS az iparban? Olyan olajokat és kenőanyagokat fejlesztünk ki, amelyek kiállják a próbát

A nem lebomló vegyi anyagokat nem tartalmazó olajok és kenőanyagok kifejlesztése kulcsfontosságú számunkra. Alternatívákkal és új PFAS-mentes technológiákkal segíthetünk megváltoztatni a gépek kenését, még a nagyobb igénybevételt jelentő ipari termelésben is.

 

TotalEnergies, PFAS, PFAS-mentes, fenntarthatóság, ökológia, káros vegyi anyagok, kenőanyagok, olajok, ipar, környezetvédelem

A káros PFAS vegyi anyagokat helyettesítő megoldások keresése jelenleg fontos téma az autógyártásban és más iparágakban: a textiliparban, a csomagolóiparban és a fémfeldolgozásban, de az élelmiszeriparban és a kozmetikai iparban is.

 

Valószínűleg ezekre a kérdésekre keresi a választ:

 

Mik a PFAS anyagok?

A PFAS rövidítés alatt több ezer per- és polifluorozott anyagot találunk. Ezeket körülbelül az 1950-es évek óta gyártják. Szén és fluor közötti kötéseket tartalmaznak, ami az egyik legerősebb kémiai kötés.

Ez egyedülálló tulajdonságokkal ruházza fel őket: nem gyúlékonyak, kivételes szigetelő tulajdonságokkal rendelkeznek, rendkívül ellenállóak a bomlással szemben és hosszú az élettartamuk.

 

Miért káros a PFAS?

Rendkívüli tartósságuk miatt a PFAS-anyagok kiérdemelték a nem túl hízelgő Forever Chemicals (örökké tartó vegyi anyagok) nevet.

Nyomukat nemcsak a talajban, a talajvízben és a folyókban, hanem az esővízben és a jegesmedvék testében is megtalálhatjuk. A PFAS-ok nagyon messzire jutnak. A szennyezett területek megtisztítása technikailag nagy kihívást jelent és nagyon költséges.

A PFAS-anyagok csökkentik a kisgyermekek immunitását, és rákot, meddőséget, hormonális problémákat, cukorbetegséget és más betegségeket okozhatnak. Ha a PFAS-ok továbbra is felhalmozódnak a környezetben, az ivóvízben és az élelmiszerekben, akkor veszélyeztetik az emberi egészséget.

 

Milyen termékekben találhatók PFAS anyagok?

Néhány PFAS-t tartalmazó termék közvetlenül érintkezik az emberekkel, míg mások a gyártás és a hulladéklerakókban történő ártalmatlanítás során válnak a szennyeződés forrásává.

Megtalálhatók például az élelmiszerek papírcsomagolásában, a vízálló ruházatban, a bútorokban és a szőnyegekben, de a gyógyszerekben és az orvostechnikai eszközökben is. A tűzoltóhab-adalékanyagokban is előfordulnak, és a bevonatos tárgyak, félvezetők, elektronikai és fényképészeti berendezések, festékek és kozmetikumok gyártása során is használják őket. 

 

Miért használják a PFAS olajokat és kenőanyagokat?

A PFAS-ek a nagy igénybevételt jelentő ipari környezetben használt speciális olajokban és kenőanyagokban is előfordulnak. Alapolajként perfluorozott poliéterolajokat (PFPE) tartalmazhatnak teflonadalékkal/erősítővel (PTFE).

Ezek a folyadékok kiváló gyakorlati kenési tulajdonságokkal rendelkeznek:

  • kiváló teljesítmény vákuumban és magas hőmérsékleten
  • rendkívül széles üzemi hőmérséklet-tartomány
  • vegyi szempontból inert és ellenálló, nem reaktív
  • nem gyúlékony, vegyszerekkel szemben ellenálló
  • kiváló súrlódási tényező
  • kiváló kopogásgátló tulajdonságok
  • alacsony gáznyomás
  • széles körű kompatibilitás műanyagokkal és elasztomerekkel
  • rendkívül tartós kenőfilm

 

Hol használják a PFAS olajokat és kenőanyagokat?

A PFAS-t tartalmazó kenőanyagok ma már nélkülözhetetlenek a félvezető gyártásban. Több ipari szegmensben is használják őket, például:

  • autógyártás: különböző mechanikus alkatrészek - ajtók, ülések, tükrök, fényszórók, elektromos fékek, elektromos érintkezők, ablaktörlők és sok más alkatrész kenésére.
  • atomenergiaipar: szelepek és csapágyak az urándúsító üzemek ultracentrifugáihoz
  • óragyártás: precíz alkatrészek
  • egyéb fontos felhasználási területek: repülés, űrkutatás, katonaság stb.

 

TotalEnergies, PFAS, PFAS-mentes, fenntarthatóság, ökológia, káros vegyi anyagok, kenőanyagok, olajok, ipar, környezetvédelem

A PFAS-anyagok egészségre és környezetre gyakorolt negatív hatása miatt gyártásukat és felhasználásukat érthető módon világszerte korlátozzák.

 

Mikor lép hatályba a PFAS-tilalom?

2023 elején az Európai Vegyianyag-ügynökség javaslatot tett a PFAS-ok európai gyártásának, felhasználásának, értékesítésének és behozatalának betiltására. Míg korábban csak egyes anyagokat tiltottak be, a jelenlegi javaslat a több mint 10 000 perfluorozott vegyi anyag teljes csoportjára vonatkozik, beleértve a fluorpolimereket is, amelyeknek számos PFAS alkotóeleme.

A javaslatot jelenleg közegészségügyi és társadalmi-gazdasági szempontból vitatják meg és értékelik. A végső véleményt az Európai Bizottság kapja meg, amely az uniós tagállamokkal együtt dönt a lehetséges korlátozásokról, beleértve a megfelelési határidőket is.

A PFAS anyagok bizonyos formáira vonatkozó tilalom várhatóan 2026 és 2027 között lép hatályba. Ugyanakkor a 18 hónapos bevezetési időszakot követően további 5-12 éves mentességekre lehet számítani azokon a területeken, ahol a PFAS alternatívái még nem bizonyítottan nem állnak rendelkezésre.

 

A PFAS-tilalom hatása a vállalatokra

A tanulmány elismeri, hogy például a gépjárműgyártók számára hosszabb időre lesz szükség a PFAS-ok helyettesítésére a munkafolyamatokban. Ugyanakkor lehetséges, hogy a rendelet megtiltja az egyes alkalmazásokat, vagy előírja, hogy a vállalatoknak az elkövetkező években vizsgálniuk kell az alternatívákat, és a lehető leghamarabb meg kell kezdeniük azok használatát.

Az ipari vállalatoknak ezért ellenőrizniük kell, hogy milyen eljárásokban és termékekben használnak PFAS-t, majd fel kell készülniük arra, hogy az ilyen termékek gyártása és értékesítése az EU-ban jelenlegi formájukban nem lesz lehetséges. A vállalatoknak ezután meg kell vizsgálniuk, hogy termékeiket módosíthatják-e úgy, hogy ne használjanak PFAS anyagokat, és hogy rendelkezésre állnak-e megfelelő alternatívák a piacon.

 

Hogyan lehet lecserélni a PFAS olajokat és kenőanyagokat?

Mi a helyzet az ipari olajok és kenőanyagok terén? 

A TotalEnergies termékek túlnyomó többsége nem tartalmaz PFAS-anyagokat. Kivételt képeznek a fent említett fluorozott kenőanyagok (PFPE, perfluor-poliéter), illetve a teflonnal kiegészített kenőanyagok (PTFE, politetrafluor-etilén). Az összetétel mindig szerepel a vonatkozó műszaki adatlapon, amely minden termékhez megtalálható például a termékkatalógusunkban.

A TotalEnergiesnél olyan per- és polifluoridmentes termékek fejlesztésével foglalkozunk, amelyek teljes mértékben helyettesíthetik a PFAS kenőanyagokat. 

  • Bizonyos esetekben elegendő egy cseretermék. Az új PFAS-mentes technológiák ugyanolyan vagy jobb teljesítményt érnek el az alacsony hőmérsékleti tulajdonságok, a tapadás és a súrlódáscsökkentés terén. Az első ilyen termékek hamarosan piacra kerülnek, míg mások már a tesztelési fázisban vannak.
  • A kenőzsírok esetében a PFAS-termékek teljes körű helyettesítése a magas hőmérséklet, a kémiai szennyeződések vagy a vákuum miatt nagyobb kihívást jelent, és költségesebb a kutatás és a fejlesztés is. A kenőberendezéseket is át kell tervezni és a gyártási folyamatokat módosítani kell.

 

Hogyan térjünk át a PFAS-mentes olajokra és kenőanyagokra?

Segítünk a PFAS olaj- és kenőanyagcserében.

Vegye fel velünk a kapcsolatot, és mi megtaláljuk a megoldást vagy a meglévő, PFAS-t nem tartalmazó termékek között, vagy megkezdjük egy megfelelő termék közös tesztelését vagy kifejlesztését.

 

Egy biztonságosabb világ elé nézünk a PFAS nélküli alternatív termékeknek köszönhetően. Azért is örülünk ennek, mert ez összhangban van fenntartható projektjeinkkel és termékeinkkel.

 

Kiadás dátuma: 2024.5.31.

 

Olvasson tovább:

Regisztráljon hírleveleinkért TotalEnergies!

És értesüljön a legérdekesebb hírekről a TotalEnergies világából

JOGI NYILATKOZAT

Szeretnék feliratkozni a Hírlevélre, és igazolom, hogy megismerkedtem az Adatvédelmi szabályzattal. A Hírlevélről bármikor leiratkozhat itt vagy a megküldött hírlevélben található linken keresztül.