Skip to content

A mezőgazdasági gépek téli karbantartása 5 lépésben. Gyakorlati tippek és tanácsok szakemberektől

Ön is szereti, ha olajozottan mennek a dolgok?

Egy jól karbantartott géppel öröm a munka, jobban bírja a terhelést és hosszabb az élettartama is.
Lássuk, hogyan gondoskodnak az igazi profik mezőgazdasági gépeikről a téli szezon beköszönte előtt, hogy utána 100 %-os teljesítménnyel vághassanak neki a tavaszi munkának.

Egy földműves áll a szántóföldön háttérben egy kombájnnal

 

 1. A leggyakoribb karbantartási hibák
 2. Az idényvégi karbantartás alapvető lépései
 3. Készüljön fel a téliesítésre!
 4. Mire kell még odafigyelni még az alapvető karbantartáson kívül?
 5. Kifizetődő befektetések

1) A leggyakoribb karbantartási hibák

Hallotta már ezeket a téveszméket valahol?

 • „A betakarítás után az idény végén elég leállítani a mezőgazdasági gépeket, és csak tavasszal elővenni őket.”
 • „Nem érdemes időt fecsérelni a mezőgazdasági gépek téli karbantartására, hiszen holtszezon van.”
 • „Elég a szezon előtt pár nappal megkezdeni a mezőgazdasági gépek műszaki állapotának ellenőrzését.”
 • „A modern gépeknél mindegy, hogy ki használja őket, ígyis úgyis maximális hatékonysággal működnek."

A gyakorlat ennek pont az ellenkezőjét bizonyítja.

A megfelelő gondoskodás mindig kifizetődő. Megtérül az egycélú (kombájn, bálázó) és a többcélú (traktorok) gépeknél is, hatékonyabb működést biztosít, csökkenti a meghibásodások arányát és a váratlan leállások kockázatát.

A lehető legjobb eredmény érdekében ajánlott a szervizzel való folyamatos együttműködés.
A gépek tulajdonosai és a szerelők is csak emberek, határidős munkákkal és követelményekkel.
Az optimális megoldás sokban függ a kompromisszumkészségtől, és a megegyezésre való hajlandóságtól.

2) Az idényvégi karbantartás alapvető lépései:

 • Tisztítás: először a mechanikai szennyeződéseket érdemes eltávolítani, mert idővel korróziót okozhatnak. Ehhez használjunk ideális esetben sűrített levegőt, mert kíméli a modern gépek elektronikáját.
 • Ellenőrzés: vegye szemügyre az alaposan megtisztított gépet. Keresse a sérüléseket, szivárgás nyomait, túlzottan elkopott, vagy hiányzó alkatrészeket.
 • Beállítás: kövesse a gép felhasználói kézikönyvében található utasításokat az üzemi folyadékok beállítására és cseréjére vonatkozóan bizonyos számú üzemóra után.
 • Szerviz: A szezon után ellenőriztesse szakemberrel a mezőgazdasági gépeket, így azonnal tudni fogja, mire számíthat. Ne halogassa a karbantartást és javítást!

Végül állítsa a gépet száraz és jól szellőző helyre.

3) Készüljön fel a téliesítésre!

Ha hosszabb ideig nem használja majd a gépet, nem árt figyelembe venni a kezelési útmutatót. Általában a következőket ajánlja:

 • Kenje be az összes kenési pontot. Az egyes alkatrészekhez való pontos olajfajtát a használati utasításban vagy a speciális kenési ütemtervben találja.
 • Ellenőrizze és szükség esetén töltse fel az üzemanyagokat. A gázolajat és az AdBlue tartályt kb. félig érdemes feltölteni.
 • Óvja a gépet a rágcsálóktól.
 • Ha a gyártó ajánlja vagy engedélyezi, válassza le az akkumulátort. Ezzel megakadályozhatja az akkumulátor teljes lemerülését és a kapacitásvesztést.

4) Mire kell még odafigyelni az alapvető karbantartáson kívül?

Többszörösen igazolt tény, hogy érdemes foglalkozni a megelőzéssel. Az időben észlelt kisebb hibák javítása általában nem kerül annyiba, mint egy nagyobb probléma megoldása.

Ellenőrizze gépei állapotát a LubAnac olajelemzővel, és csökkentse a váratlan állásidővel kapcsolatos költségek kockázatát. A LubAnac folyamatos áttekintést nyújt az egyes gépalkatrészek állapotáról. Kopásvizsgálat segítségével figyelmezteti a motor mozgó alkatrészeinek fokozott elhasználódására.

A LubAnac észleli az olajban lévő szivárgó hűtőfolyadékot, az üzemanyagot a motorolajban, illetve a részecskeszűrő (DPF) eltömődéséhez vezető kormot.

A LubAnac Magyarországon kívül a világ több mint 100 országában elérhető.

A szakszervizek további megelőző szolgáltatásai közé tartozik az üzemanyagrendszer (injektorok és magasnyomású szivattyúk), valamint a csapágyak ellenőrzése. Érdemes kihasználni a mezőgazdasági gépek távdiagnosztikáját is.

A gépekre a betakarítás során rövid, de intenzív bevetés vár. Ezért különösen fontos a jó teljesítmény érdekében a minőségi üzemanyagok, kenőanyagok, AdBlue és megfelelő pótalkatrészek használata. Bizonyos tételeken nem érdemes spórolni, mert sokba kerül, ha a gép a lehető legrosszabbkor hibásodik meg.

5) Kifizetődő befektetések

A karbantartás egyes lépései gépenként változhatnak. Az általános elvek azonban egyformák:

 1. A váratlan problémák megelőzéséhez elengedhetetlen a gépek alapos karbantartása minőségi, bevált olajokkal, kenőanyagokkal és pótalkatrészekkel. Igen, megéri csökkenteni a későbbi javítási költségeket.
 2. A hatékony működéshez ugyanilyen fontos, hogy a gépeket képzett szakemberek üzemeltessék, megfelelő módon.
 3. A megelőző gépellenőrzésbe és (táv)felügyeletbe fektetett pénz megtérül. A hibák gyorsabb felismerése és a műveletek optimalizálása kifizetődő befektetés.

A TotalEnergies mezőgazdasági megoldásai

Agri olaj hordó és kanna fehér háttérben

Segítünk biztosítani gépei megbízhatóságát, növelni az élettartamukat és teljesítményüket nem csak a betakarítás során. 60 éve kínáljuk csúcsminőségű Agri kenőanyagainkat, melyeket a mezőgazdasági felhasználásra szabottan, gépgyártókkal együttműködve állítunk elő.

Az Agri termékcsalád mezőgazdasági és erdészeti kenőanyagok széles választékával minden követelménynek eleget tesz. A motoroktól kezdve a sebességváltókon és tengelyeken át a hidraulikáig, kenőzsírokig, hűtőfolyadékokig és láncfűrész kenőanyagokig mindenről gondoskodik.

Biológiailag lebomló változatban is elérhető motorokhoz, sebességváltókhoz, futóművekhez, tengelyekhez és láncfűrészekhez az összes általunk kínált olaj, kenőzsír és hidraulika folyadék is. Ezek a termékek megfelelnek a fokozottan védett természeti területen való munkavégzésre vonatkozó valamennyi jogi előírásnak, és lehetővé teszik például a biogazdálkodásban való munkavégzést is. Mindezt a hagyományos olajoknál jobb, vagy azonos teljesítménnyel.

Fedezze fel az Agri kenőanyagok teljes kínálatát.

 

Kiadás dátuma: 2022. 11. 04.

Megosztás a FacebookonMegosztás a Facebookon

Regisztráljon hírleveleinkért TotalEnergies!

És értesüljön a legérdekesebb hírekről a TotalEnergies világából

JOGI NYILATKOZAT

Az adatvédelmi irányelvekkel kapcsolatos minden információt megtalálhat a Jogi impresszum és Cookie szabályzat oldalon.

As part of the website and in accordance with the regulations on the protection of personal data, TotalEnergies, as data controller, processes your personal data such as your email address for the purpose of sending you our newsletter on the basis of our legitimate interest. Your data is kept for the duration of your subscription to our newsletter. In order to carry out the processing mentioned above, the data collected is only accessible to the site administrator and IT service providers. In accordance with the regulations in force, you have the right to access, rectify, delete your data, post-mortem directives and may also request the limitation of the processing. You also have the right to exercise your rights and ask us about the processing of your personal data by contacting [email protected] If, after contacting us, you feel that your rights are not being respected, you can submit a complaint to the competent supervisory authority. To find out more about the management of your data and your rights, please refer to the site's personal data and tracker charter.