Skip to content

A mezőgazdasági gépek téli karbantartása 5 lépésben. Gyakorlati tippek és tanácsok szakemberektől

Ön is szereti, ha olajozottan mennek a dolgok?

Egy jól karbantartott géppel öröm a munka, jobban bírja a terhelést és hosszabb az élettartama is.
Lássuk, hogyan gondoskodnak az igazi profik mezőgazdasági gépeikről a téli szezon beköszönte előtt, hogy utána 100 %-os teljesítménnyel vághassanak neki a tavaszi munkának.

Egy földműves áll a szántóföldön háttérben egy kombájnnal

 

  1. A leggyakoribb karbantartási hibák
  2. Az idényvégi karbantartás alapvető lépései
  3. Készüljön fel a téliesítésre!
  4. Mire kell még odafigyelni még az alapvető karbantartáson kívül?
  5. Kifizetődő befektetések

1) A leggyakoribb karbantartási hibák

Hallotta már ezeket a téveszméket valahol?

  • „A betakarítás után az idény végén elég leállítani a mezőgazdasági gépeket, és csak tavasszal elővenni őket.”
  • „Nem érdemes időt fecsérelni a mezőgazdasági gépek téli karbantartására, hiszen holtszezon van.”
  • „Elég a szezon előtt pár nappal megkezdeni a mezőgazdasági gépek műszaki állapotának ellenőrzését.”
  • „A modern gépeknél mindegy, hogy ki használja őket, ígyis úgyis maximális hatékonysággal működnek."

A gyakorlat ennek pont az ellenkezőjét bizonyítja.

A megfelelő gondoskodás mindig kifizetődő. Megtérül az egycélú (kombájn, bálázó) és a többcélú (traktorok) gépeknél is, hatékonyabb működést biztosít, csökkenti a meghibásodások arányát és a váratlan leállások kockázatát.

A lehető legjobb eredmény érdekében ajánlott a szervizzel való folyamatos együttműködés.
A gépek tulajdonosai és a szerelők is csak emberek, határidős munkákkal és követelményekkel.
Az optimális megoldás sokban függ a kompromisszumkészségtől, és a megegyezésre való hajlandóságtól.

2) Az idényvégi karbantartás alapvető lépései:

  • Tisztítás: először a mechanikai szennyeződéseket érdemes eltávolítani, mert idővel korróziót okozhatnak. Ehhez használjunk ideális esetben sűrített levegőt, mert kíméli a modern gépek elektronikáját.
  • Ellenőrzés: vegye szemügyre az alaposan megtisztított gépet. Keresse a sérüléseket, szivárgás nyomait, túlzottan elkopott, vagy hiányzó alkatrészeket.
  • Beállítás: kövesse a gép felhasználói kézikönyvében található utasításokat az üzemi folyadékok beállítására és cseréjére vonatkozóan bizonyos számú üzemóra után.
  • Szerviz: A szezon után ellenőriztesse szakemberrel a mezőgazdasági gépeket, így azonnal tudni fogja, mire számíthat. Ne halogassa a karbantartást és javítást!

Végül állítsa a gépet száraz és jól szellőző helyre.

3) Készüljön fel a téliesítésre!

Ha hosszabb ideig nem használja majd a gépet, nem árt figyelembe venni a kezelési útmutatót. Általában a következőket ajánlja:

  • Kenje be az összes kenési pontot. Az egyes alkatrészekhez való pontos olajfajtát a használati utasításban vagy a speciális kenési ütemtervben találja.
  • Ellenőrizze és szükség esetén töltse fel az üzemanyagokat. A gázolajat és az AdBlue tartályt kb. félig érdemes feltölteni.
  • Óvja a gépet a rágcsálóktól.
  • Ha a gyártó ajánlja vagy engedélyezi, válassza le az akkumulátort. Ezzel megakadályozhatja az akkumulátor teljes lemerülését és a kapacitásvesztést.

4) Mire kell még odafigyelni az alapvető karbantartáson kívül?

Többszörösen igazolt tény, hogy érdemes foglalkozni a megelőzéssel. Az időben észlelt kisebb hibák javítása általában nem kerül annyiba, mint egy nagyobb probléma megoldása.

Ellenőrizze gépei állapotát a LubAnac olajelemzővel, és csökkentse a váratlan állásidővel kapcsolatos költségek kockázatát. A LubAnac folyamatos áttekintést nyújt az egyes gépalkatrészek állapotáról. Kopásvizsgálat segítségével figyelmezteti a motor mozgó alkatrészeinek fokozott elhasználódására.

A LubAnac észleli az olajban lévő szivárgó hűtőfolyadékot, az üzemanyagot a motorolajban, illetve a részecskeszűrő (DPF) eltömődéséhez vezető kormot.

A LubAnac Magyarországon kívül a világ több mint 100 országában elérhető.

A szakszervizek további megelőző szolgáltatásai közé tartozik az üzemanyagrendszer (injektorok és magasnyomású szivattyúk), valamint a csapágyak ellenőrzése. Érdemes kihasználni a mezőgazdasági gépek távdiagnosztikáját is.

A gépekre a betakarítás során rövid, de intenzív bevetés vár. Ezért különösen fontos a jó teljesítmény érdekében a minőségi üzemanyagok, kenőanyagok, AdBlue és megfelelő pótalkatrészek használata. Bizonyos tételeken nem érdemes spórolni, mert sokba kerül, ha a gép a lehető legrosszabbkor hibásodik meg.

5) Kifizetődő befektetések

A karbantartás egyes lépései gépenként változhatnak. Az általános elvek azonban egyformák:

  1. A váratlan problémák megelőzéséhez elengedhetetlen a gépek alapos karbantartása minőségi, bevált olajokkal, kenőanyagokkal és pótalkatrészekkel. Igen, megéri csökkenteni a későbbi javítási költségeket.
  2. A hatékony működéshez ugyanilyen fontos, hogy a gépeket képzett szakemberek üzemeltessék, megfelelő módon.
  3. A megelőző gépellenőrzésbe és (táv)felügyeletbe fektetett pénz megtérül. A hibák gyorsabb felismerése és a műveletek optimalizálása kifizetődő befektetés.

A TotalEnergies mezőgazdasági megoldásai

Agri olaj hordó és kanna fehér háttérben

Segítünk biztosítani gépei megbízhatóságát, növelni az élettartamukat és teljesítményüket nem csak a betakarítás során. 60 éve kínáljuk csúcsminőségű Agri kenőanyagainkat, melyeket a mezőgazdasági felhasználásra szabottan, gépgyártókkal együttműködve állítunk elő.

Az Agri termékcsalád mezőgazdasági és erdészeti kenőanyagok széles választékával minden követelménynek eleget tesz. A motoroktól kezdve a sebességváltókon és tengelyeken át a hidraulikáig, kenőzsírokig, hűtőfolyadékokig és láncfűrész kenőanyagokig mindenről gondoskodik.

Biológiailag lebomló változatban is elérhető motorokhoz, sebességváltókhoz, futóművekhez, tengelyekhez és láncfűrészekhez az összes általunk kínált olaj, kenőzsír és hidraulika folyadék is. Ezek a termékek megfelelnek a fokozottan védett természeti területen való munkavégzésre vonatkozó valamennyi jogi előírásnak, és lehetővé teszik például a biogazdálkodásban való munkavégzést is. Mindezt a hagyományos olajoknál jobb, vagy azonos teljesítménnyel.

Fedezze fel az Agri kenőanyagok teljes kínálatát.

 

Kiadás dátuma: 2022. 11. 04.

Regisztráljon hírleveleinkért TotalEnergies!

És értesüljön a legérdekesebb hírekről a TotalEnergies világából

JOGI NYILATKOZAT

Szeretnék feliratkozni a Hírlevélre, és igazolom, hogy megismerkedtem az Adatvédelmi szabályzattal. A Hírlevélről bármikor leiratkozhat itt vagy a megküldött hírlevélben található linken keresztül.