GYIK
A fékfolyadék jellemzői
Kis összenyomhatóság
A fékfolyadékoknak alacsony szintű összenyomhatósággal kell rendelkezniük, még változó hőmérsékleten és nyomáson is.
Állandó forráspont (= magas „nedves” forráspont)
A víz/nedvesség szinte minden fékrendszerben megtalálható. A nedvesség többféle úton kerülhet a fékrendszerbe.
Például kondenzáció léphet fel a fékbetéteknél és a féknyergeknél. Ahogy a fékbetét és a féknyereg többször felmelegszik, majd lehűl, kondenzáció lép fel, ami nedvességet/vizet eredményez. Idővel a nedvesség bekerül a féknyeregbe és a betétek munkahengereibe.
Alacsony fagyáspont
A fékrendszer megbízható egyenletes működése érdekében a fékfolyadéknak széles hőmérsékleti tartományban állandó viszkozitásúnak kell lennie, beleértve az extrém hideget is. Ez különösen fontos a blokkolásgátló fékrendszerrel (ABS), kipörgésgátlóval és menetstabilizátorral ellátott gépkocsiknál.
Mozgó alkatrészek kenése
A dobfékes és tárcsafékes rendszerek főfékhengereiben és fékmunkahengereiben egyaránt dugattyúk találhatók, amelyeknek szabadon kell mozogniuk. A súrlódás és kopás csökkentésére a fékfolyadékokba kenőanyagként poliglikolokat adalékolnak. Az anyagok összeférhetősége
A fékfolyadékoknak összeférhetőknek kell lenniük a fékrendszer anyagaival. A tömítések térfogatváltozási tesztjeit 70 °C és 120 °C hőmérsékleten hajtják végre szabványos SBR és EPDM gumi mintadarabokon, valamint a gyártók által használt speciális elasztomereken (gumiszerű műanyagokon). Ezeken a teszteken a mintadarabok térfogatának, átmérőjének és keménységének változásait mérik.
Korrózióval szembeni védelem
Az alapfolyadékhoz olyan (korróziógátló) adalékokat is adnak, amelyek megvédik az alkatrészek (például féknyergek, főfékhenger stb.) felületeit a korrózióval szemben.
Oxidációval szembeni ellenállás és hőstabilitás
A fékezés lényegében nem más, mint a mozgási energia hőenergiává alakítása a súrlódás révén. A keletkező hőmennyiség jelentős, és a jármű tömegétől, valamint sebességétől függ.
Szélsőséges körülmények között a fékfolyadék 150 °C hőmérsékletet is elérhet. Krakkolódási hajlama közvetlen mértékül szolgál hőstabilitására vonatkozóan. Ezt a glikol-éter összetevők mennyisége, illetve az antioxidánsok mennyisége és jellege határozza meg.
Az antioxidánsok javítják a hőstabilitást, valamint lassítják a folyadék savas összetevőkre történő oxidációjából eredő öregedést.