Skip to content

A SPIRDANE® oldószerek lakkbenzinek. Ásványolaj frakciók hidrogénezésével nyert komplex szénhidrogén-keverék alkotja.

A SPIRDANE® oldószerek  alacsony viszkozitású átlátszó folyadékok, az 1 ppm koncentráció elérését követően jellegzetes szaggal. Vízben gyakorlatilag nem oldódnak, ám a legtöbb szerves oldószerrel keverhetők. 

A SPIRDANE® oldószerek stabilak, a szokásos fémeket nem korrodálják, erős oxidálószerekkel azonban reakcióba léphetnek.

Némelyek lobbanáspontja 60 °C alatti, ezért gyúlékony anyagnak minősülnek.

Felhasználás: A jó oldódóképesség és az átlagos párolgási sebesség kombinációjának köszönhetően a SPIRDANE® termékek elsősorban festékek, zsírtalanító szerek, fémek és kenőanyagok területén használatosak.

Három csoportra oszthatók:

1. Hagyományos oldószerek aromás anyagokkal: SPIRDANE® HT

A SPIRDANE® HT egyesíti a megfelelő párolgási profilt és a nagyon jó oldódóképességet, ezért az alábbi területeken használják fel:

 • gyanták,
 • festékek,
 • tisztítószerek,
 • zsírtalanító szerek adagolókban vagy csövekben,
 • fémmegmunkáló szerek/eszközök, stb.

2. Oldószerek rendkívül alacsony aromás anyag tartalommal

A TotalEnergies csoport speciális folyadékok előállításával foglalkozó részlege az érvényes törvényi előírásokban meghatározottnál alacsonyabb toxikológiai és ökotoxikológiai értékekkel jellemzett lakkbenzineket kínál. 

A termékek aromás anyag tartalma rendkívül alacsony. A termékek többségére vonatkozó normál érték 10 ppm, ami rugalmasságot biztosít a felhasználók számára.

A SPIRDANE® termékcsalád gazdag választékot kínál lobbanáspont tekintetében

 • lobbanáspont 13 °C: SPIRDANE® L2,
 • lobbanáspont 24 °C: SPIRDANE® L1,
 • lobbanáspont 28 °C: SPIRDANE® D 25,
 • lobbanáspont 38 °C: SPIRDANE® D 30,
 • lobbanáspont 65 °C: SPIRDANE® D 60.

3. Gyorsan párolgó/illanó oldószerek: SPIRDANE® D60L, SPIRDANE® L1 és SPIRDANE® L2

A szűk desztillációs frakciót kereső gyártók a SPIRDANE® D60L, SPIRDANE® L1 vagy SPIRDANE® L2 nevű terméket választják. A SPIRDANE® D60L speciálisan zsírtalanításra, vagy a nagyon gyors párolgást/illanást igénylő felhasználásokra alkalmas oldószer. 

A termék rendkívül szűk desztillációs tartományát és lobbanáspontját (60 °C) optimalizálták a legnagyobb párolgási/illanási sebesség elérése érdekében.

A SPIRDANE® L1 és a SPIRDANE® L2 jól használható aeroszolokban, festékekben és bevonatokban, kötőanyagokban és ipari tisztítószerekben. 

Legfőbb jellemzői közé tartozik az alacsony felületi feszültség, a gyors párolgás/illanás és a szűk forráspont-tartomány.

4. Szabályozási követelmények

A 2004/42/EK európai parlamenti és tanácsi rendelet 2010. január 1-jén lépett hatályba. Szabályozza az illékony szerves vegyületek (VOC) mennyiségét az egyes festéktípusokban.

A lakkbenzin típusú oldószerek dekoráló festékek és lakkok formuláiban a rendeletekben meghatározott VOC mennyiség betartása mellett használhatók fel, az egyes céloktól függetlenül: magas, vagy épp ellenkezőleg, alacsony nem-illékony vegyület tartalom. 

A SPIRDANE® lakkbenzinek kis mennyiségű aromás vegyületet tartalmaznak, ezért a legtöbb országban megfelelnek az érvényes rendeletek követelményeinek.

A lakkbenzinek az alább felsorolt tulajdonságokkal jellemzett frakciók:

 • Szénszámuk többségében a C6 - C13 tartományon belül mozog.
 • Forráspont-tartományuk 135 °C és 200 °C közötti.
 • Szénhidrogén-keverékek 135 °C és 200 °C közötti desztillációs tartománnyal.

A SPIRDANE® D termékcsaládba aromátlanított termékek tartoznak. Aromás anyag-tartalmuk nem magasabb 100 ppm-nél.

Regisztráljon hírleveleinkért TotalEnergies!

És értesüljön a legérdekesebb hírekről a TotalEnergies világából

JOGI NYILATKOZAT

Szeretnék feliratkozni a Hírlevélre, és igazolom, hogy megismerkedtem az Adatvédelmi szabályzattal. A Hírlevélről bármikor leiratkozhat itt vagy a megküldött hírlevélben található linken keresztül.