Skip to content

Érdekli az élelmiszerekben is előforduló MOSH/MOAH? Ez vonatkozik az NSF H1 kenőanyagainkra

Az élelmiszerekben előfordulhatnak ásványolaj-alapú szénhidrogének. Mennyire nagy a kenőanyagok általi élelmiszer-szennyeződés kockázata? És hogyan maximalizálható az élelmiszerbiztonság a gyártás közben?

 

TotalEnergies, élelmiszeripar, MOSH, MOAH, telített szénhidrogének, aromás szénhidrogének, Nevastane, NSF H1 kenőanyagok, olajok, ipari gyümölcsfeldolgozás

A potenciálisan káros ásványolajkeverékek az utóbbi években vitatémává váltak az élelmiszer- és agrárvilágban.

 

Az ásványolaj-eredetű telített szénhidrogének (MOSH) és aromás szénhidrogének (MOAH) számos módon keveredhetnek az élelmiszerekbe - például műanyag csomagolóanyagokból, újrahasznosított papírból vagy kartonból, a csomagoláson lévő festékből, rosszul előállított vagy feldolgozott anyagokból, rovarirtókból vagy szemeteszsákokból stb.

Ásványolaj-keverékek előfordulnak egyes ipari gépek kenőanyagaiban is, így elvileg a betakarítás, a termelés, a feldolgozás, a tárolás és a szállítás során érintkezésbe kerülhetnek az élelmiszerekkel.

Bár a MOSH és MOAH paraméterek a kész élelmiszerekre és nem a felhasznált kenőanyagokra vonatkoznak, a TotalEnergies szakemberei szorosan figyelemmel kísérik a globális ajánlások és előírások alakulását a végtermékekben szereplő összetevöket illetően. Komolyan vesszük azokat az aggodalmakat, hogy egyes ilyen anyagok potenciálisan rákkeltőek lehetnek.

Lássunk néhány tippet arra vonatkozóan, hogyan lehet minimalizálni a műszaki olajokból származó élelmiszer-szennyeződés kockázatát, illetve hogyan lehet teljesen elkerülni a MOSH/MOAH-t a kenőanyagokban.

 

Alapvető fogalmak

Az ásványolaj-szénhidrogének (MOH) olyan anyagok, amelyek elsősorban kőolajból, de szénből, gázból és biomasszából is származnak. Két fő csoportba sorolhatók:

  • A MOSH (Mineral Oil Saturated Hydrocarbons) paraméter az ásványolaj telített szénhidrogéntartalmát jelzi. Ezek a 10-50 szénatomot tartalmazó egyenes, elágazó és ciklikus alkánok.
  • A MOAH (Mineral Oil Aromatic Hydrocarbons) paraméter az ásványolaj aromás molekuláinak tartalmára vonatkozik, és a nem élelmiszeripari, gyógyszeripari vagy kozmetikai felhasználásra szánt finomítatlan kőolajtermékek mennyiségét jelzi. 

 

A MOSH és a MOAH kártékonysága eltérő

2012-ben az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) megállapította, hogy az ásványolaj-szénhidrogének emberi egészségre gyakorolt potenciális hatása jelentősen változik a MOH típusától függően. Azóta újabb kutatások folynak.

2023 őszén a Hatóság frissített eredményeket adott ki, amelyek szerint a MOSH élelmiszerrel történő érintkezése nagy valószínűséggel nem ad okot aggodalomra az emberi egészség szempontjából. A laboratóriumi patkányok májára korábban megfigyelt káros hatások jelentéktelennek bizonyultak.

A három vagy több aromás gyűrűvel rendelkező MOAH-ok végleges kockázatértékeléséhez további adatokra van szükség. Az az aggodalom azonban továbbra is fennáll, hogy a MOAH egyik típusa károsíthatja a DNS-t és rákot okozhat.

Így a fő szempont valószínűleg továbbra is a MOAH kiiktatása lesz.

 

A MOSH/MOAH elemzés korlátjai

Sajnos az ásványi szénhidrogén tartalom meghatározására szolgáló jelenlegi technikák korlátozottak, és értelmezési bizonytalanságokhoz vezethetnek.

Bár az ásványolaj kromatográfiailag MOSH-ként is kimutatható, a MOSH nem egyenlő az ásványolajjal. Sok olyan termék van, amely hamis pozitív eredményt ad a MOSH-elemzés során. A legtöbb n-alkán beépül a MOSH-ba, de a természetben is gyakran előfordulnak a gyümölcsökben és zöldségekben.

Például a Nevastane szintetikus kenőanyagcsaládot főként szintetikus alapolajok, polialfaolefinek felhasználásával állítottuk össze. A jelenlegi kromatográfiás módszer azonban nem képes megkülönböztetni ezeket a MOSH-tól, ezért „MOSH-analóg anyagoknak” minősülnek.

Hasonlóképpen, a ragasztószerek és más adalékanyagok is tévesen pozitív MOSH- és MOAH-eredményeket okozhatnak.

 

Használja a legszigorúbban ellenőrzött kenőanyagokat az élelmiszeriparban

A minőségi kenés nemcsak az élelmiszer- és italgyártó gépek zavartalan működése, hanem a fogyasztókhoz kerülő termékek biztonsága szempontjából is fontos.

Nevastane kenőanyagaink megfelelnek a legszigorúbb élelmiszeripari előírásoknak és az ipari berendezések beszállítóinak legújabb követelményeinek, hogy túlteljesítsék az ipari szabványokat:

  • Nevastane kenőanyagaink NSF H1 regisztrációval rendelkeznek, ami azt jelenti, hogy olyan kémiai vegyületeket tartalmaznak, amelyek az egészségre nézve biztonságosnak minősülnek, és jóváhagyott az élelmiszerekkel való alkalmi érintkezésük a gyártósoron.
  • Néhány más, a piacon kapható olajjal szemben mi ISO 21469 tanúsítvánnyal is rendelkezünk. A szabvány szerint minősített termékek a gyártás helyén termékkövetési és összetétel-megfelelőségi ellenőrzéseknek, független tesztelésnek és szigorú, előre be nem jelentett ellenőrzéseknek vannak alávetve.

 

TotalEnergies, élelmiszeripar, Nevastane, NSF H1 kenőanyagok, olajok

A Nevastane élelmiszeripari csomagolásának különleges zöld színe lehetővé teszi a könnyű azonosítást, hogy a tárolástól a termék felhasználásáig csökkentse a lehetséges kockázatok mértékét.

 

Élelmiszeripari kenőanyagainkról és olajainkról részletesebben írtunk cikkünkben: 10 példa arra, hogyan javítják a Nevastane kenőanyagok az élelmiszerek minőségét és biztonságát.

 

A MOSH/MOAH kenőanyaggal való szennyeződés kockázata minimális

Az NSF H1 kenőanyagok helyes kiválasztása, a szabványos gépkenési eljárások betartása és a HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Point) betartása miatt az élelmiszerek műszaki kenőanyagok által történő szennyeződése nagyon valószínűtlen.

  • A maximális olajszennyeződés az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság előírása szerint (FDA 21 CFR 178 3570) 10 ppm-nél kisebb értékre van korlátozva.
  • Következésképpen a MOSH-szennyezés kockázata az élelmiszerekben kevesebb, mint 0,0003-0,0009 %, a MOAH-szennyezés pedig még 0,000001 %-nál is kevesebb.

A MOSH/MOAH kenőanyagok elkerülhetőek

Ha a MOSH/MOAH még az említett minimális koncentrációban sem megengedett a gyártás során, akkor a legszigorúbb követelményeknek is meg tudunk felelni.

Jelenleg kínálatunkban a Nevastane SY szintetikus olajok és a Finaturol termékcsalád elérhető. Hamarosan bevezetjük a Nevastane termékcsaládba tartozó olajokat és zsírokat kompresszorokhoz, fogaskerekekhez, hidraulikakörökhöz és egyéb alkatrészekhez.

Tekintse meg az élelmiszeripar számára készült olajok és kenőanyagok kínálatát vagy termék katalógusunkat, ahol megtalálhatja az összetevőket tartalmazó műszaki és biztonsági adatlapokat is.

 

Szívesen segítünk

Szeretne bővebb tájékoztatást a MOSH/MOAH kérdésekkel kapcsolatban és arról, hogyan lehet minimalizálni a kockázatokat az élelmiszeriparban? Vegye fel velünk a kapcsolatot, és forduljon kenőanyag-szakértőinkhez.

 

Kiadás dátuma: 2024.5.31.

 

Olvasson tovább:

Regisztráljon hírleveleinkért TotalEnergies!

És értesüljön a legérdekesebb hírekről a TotalEnergies világából

JOGI NYILATKOZAT

Szeretnék feliratkozni a Hírlevélre, és igazolom, hogy megismerkedtem az Adatvédelmi szabályzattal. A Hírlevélről bármikor leiratkozhat itt vagy a megküldött hírlevélben található linken keresztül.