Skip to content

A TotalEnergies 100 éves! Ismerje meg történetünk lenyűgöző pillanatait

1924-ben Franciaország harcolni kezdett az energiafüggetlenségéért. Megalapította a Francia Olajtársaságot, amely ma 100 000 embert foglalkoztat 120 országban, köztük Magyarországon, TotalEnergies cégnévvel.

  

TotalEnergies, 100 év, motorolajok, ipari olajok, úttörők, történelem, energia, energiaforrás

 

100 éve járunk az energiaipar élén

Compagnie Française des Pétroles (CFP) 1924. március 28-i megalapításával egy merész és inspiráló történet vette kezdetét.

Az első világháború után Franciaország teljes mértékben Nagy-Britanniától és az Egyesült Államoktól függött az energiaellátás terén. Ugyanakkor nem volt közvetlen hozzáférése a kulcsfontosságú nyersanyaghoz, az olajhoz. A CFP ezért üzleti tevékenységét a technikai képességekre, az innovációra és a nemzetközi terjeszkedésre építette.

Ezt az úttörő szellemet a mai napig őrizzük.

Míg a 20. században a világ a fekete arany körül forgott, a 21. században a társadalom a szén-dioxid-mentesített energiával, különösen a villamos energiával foglalkozik. A földgáz is pozitív szerepet fog játszani az energetikai átállásban, mivel az energiatermelés során kétszer kevesebb CO2-t bocsát ki, mint a kőszén.

A stratégiánk is változik. Ma a TotalEnergies a világ harmadik legnagyobb cseppfolyósított földgáz (LNG) szolgáltatója, valamint az egyik leggyorsabban növekvő nap- és szélenergia-termelő.

Mi a feladatunk a következő 100 évre? Világszerte megfizethető energiát biztosítani az ügyfelek számára, miközben 2050-re a kibocsátást nettó nullára csökkentjük.

 

Egy rövid film a TotalEnergies hosszú történetéről

Nézze meg az egyedülálló korabeli felvételekkel teli videót angol felirattal:

 

A legjelentősebb mérföldkövek

1924 – A francia kormány megalapítja a vállalatot

Társadalmunk a legmagasabb körökben megnyilvánuló szívességen alapszik. Raymond Poincaré francia miniszterelnök kezdeményezi a CFP-t, és Ernest Mercier-t, a Műegyetemen végzett mérnököt bízza meg az irányításával. Ezzel egy időben a CFP 25%-os részesedést szerez a török olajvállalatban, és csatlakozik az olyan európai olajvállalatok köréhez, mint a Compagnie Financière Belge des Pétroles (később Petrofina). Ez vetette meg az alapját a későbbi TotalEnergies-nek.

 

TotalEnergies alapítása, történelmi dokumentum, alapító okirat, cégalapítás, TotalEnergies története, levél, történelem

 

1927 – Olajkeresés Mezopotámiában

A török olajvállalat elindul a mai Irak területére, és a CFP hét francia geológusának támogatásával 1927. október 15-én új olajforrást fedez fel a sivatagban, Kirkuk közelében, Baba Gurgurban. A 450 méter mélyen a föld alatt rejtőző lelőhely felfedezésekor akkora a nyomás, hogy az olaj több mint 15 méter magasan tört felszínre. Egy 700 fős csapatnak nyolc napba telt, amíg a szivárgást ellenőrzés alá tudták vonni. Ez a felfedezés volt a TotalEnergies közel-keleti kalandjának kezdete.

 

olajfinomító, Irak, 1925, kutatófúrás, feltárás, kutatás, TotalEnergies története, Közel-Kelet, olajkitermelés

 

1930-as évek - Új finomítók és a földgáz felfedezése Franciaországban

A Közel-Keleten kitermelt olajat fel kell dolgozni a francia piac számára. Ezért 1933-ban Normandiában megépült a Gonfreville-i finomító, két évvel később pedig egy másik finomító a provence-i La Mède-ban. A nagy és modern létesítmények kiegészítik a tizenkét meglévő finomítót a gall kakas országában. Ezek azonban az elsők, amelyeket nem külföldi vállalatok üzemeltetnek.

Az 1950-es évek végére ez a két finomító már évi 8 millió tonna kőolajterméket produkált, ami áttörést jelentett a TotalEnergies számára.

1939-ben felfedeztük az első szénhidrogén-lelőhelyet 1600 méteres mélységben Saint-Marcet-nél, Haute-Garonne-ban. A földgáztermelés 1942-ben kezdődik, és később fedezi Délnyugat-Franciaország energiaszükségletét.

II. világháború – a szabadságharc

A francia társadalmat, ipart és infrastruktúrát megrázza a háború. Sok munkavállalónak 1939-ben be kell vonulnia a hadseregbe. A hajók, a finomítók és a készletek megsemmisülnek. A CFP megvédi stratégiai szerepét, de többször vissza kell vonulnia, és 1940 júliusában csatlakozik a Vichy-rendszerhez.

Az üzemanyaghiány miatt alternatívákkal állunk elő. 1941-ben új vállalatot alapítottunk, a Société nationale des petroleums d'Aquitaine-t - amelyből később az Elf-csoport alakult -, hogy szénhidrogének után kutassunk Délnyugat-Franciaországban.

1954 – Total, az új márka

Az új Total márkanév születése. 2021-ig kísér bennünket. Ez az egyszerű, könnyen megjegyezhető és könnyen kiejthető név támogatja a nemzetközi terjeszkedést. Ezzel egyidejűleg új értékesítési hálózatot hozunk létre az olajiparon belüli további növekedés érdekében.

 

Total, TotalEnergies, tartálykocsi, Air Total, repülőgép-üzemanyag, a TotalEnergies története, Svájc

 

A vállalat új olajmezőket fedez fel Algériában, és terjeszkedik Indonéziában is.

 

1970 – A franciaországi benzinkutak számának növekedése

Az 1970-es években átvesszük a kenőanyagokra és motorolajokra szakosodott Antar vállalatot, amely több finomítót és 5670 töltőállomást üzemeltet Franciaországban. Ennek eredményeképpen megduplázzuk a franciaországi töltőállomások számát, elérve a 10.000-et. Ez nagy áttörést jelent termékeink forgalmazása szempontjából.

 

benzinkút, Total, TotalEnergies, benzinkutas, oldtimer, veterán, 1969, Franciaország

 

1971 – Olaj- és gázkitermelés Norvégia partjainál

Az északi-tengeri olajlelőhelyek lehetővé teszik számunkra, hogy diverzifikáljuk erőforrásainkat a Közel-Kelettől, ami különösen hasznos volt az 1973-as olajválság után.

Az 1970-es évek elején Norvégia partjainál lévő Ekofiskben elkezdtük a kőolaj (több mint 3 milliárd hordó) és a földgáz (180 milliárd köbméter) kitermelését. További hatalmas gázmezőt fedezünk fel Friggben (200 milliárd m³) és Alwynban. A rendkívül speciális, kockázatos és költséges szénhidrogén-kitermelésnek köszönhetően a földgáz egyre inkább a kőolaj teljes értékű alternatívájává válik, és egyre fontosabb szerepet kap a portfólióban.

 

A TotalEnergies története, kollázs, 1970-es évek, Franciaország, Norvégia, Indonézia, kutatóközpont, finomító, olajtermelés, történelem

 

1982 – Rekord mélytengeri fúrások

A mélytengeri offshore fúrások területén az élen járunk. 1982-ben a Rhone-deltától mintegy 100 km-re világrekordot döntöttünk azzal, hogy egy mélytengeri kutat fúrtunk 1714 m mélységig. Az első mélyvízi fúrási projekteket a tengerfeneket a felszínen lévő olajplatformmal összekötő speciális felszállócső feltalálása tette lehetővé. A földközi-tengeri olajlelőhelyek feltárásai segítenek abban, hogy új erőforrásokat találjunk a Közel-Keleten kívül.

 

tengeri olajfúrás, mélytengeri fúrás, 1982, Franciaország, felszállócső, Total sub01

 

1989 – Új ökológiai innovációk az üzemanyagok terén

Az olajtermelés mellett olyan kőolajtermékeket is gyártunk, mint a motorolaj, a bitumen és a dízel, amelyet egyre gyakrabban használnak autóüzemanyagként. 1989-ben bevezettük az Optane és a Total Premier ólommentes üzemanyagokat, amelyek megfelelnek a finomítás új környezetvédelmi előírásainak. A Franciaország-szerte működő laboratóriumokban végzett saját kutatásainknak köszönhetően számos ipari létesítményt korszerűsítünk.

1996 – Girassol, az olajtermelés technológiai éllovasa

Felfedezzük a világ egyik legnagyobb tengeri olajlelőhelyét. Az Angola partjaitól mintegy 150 kilométerre, több mint 1300 méteres mélységben, mintegy 4000 km²-es területen található Girassol olajmező döntő lépés a mélytengeri szénhidrogén-műveletek fejlesztésében. Egy úszó és teljesen autonóm FPSO hajót helyeztünk üzembe, amely a termelési, tárolási és kirakodási funkciókat egy olajszállító tartályhajó funkcióival kombinálja. A hihetetlen tengeri kaland a 17-es blokk övezetében folytatódik a 2000-ben és 2010-ben felfedezett és kitermelt további óriási mezőkkel (Dalia, Rosa, Pazflor, Clov).

 

Angola, 1999, olajmező, olajfúrótorony, olajkitermelés, gázkitermelés, tenger, tengeri fúrás

 

Új évezred – új energiák bevonása

A 21. század elején egyértelmű, hogy a villamos energiáé a jövő. Innovációink és akvizícióink segítik a növekedést az új energiák terén. 2016-ban vettük át a Saft Groupe-t, amely világelső az ipar számára készült csúcstechnológiás elektromos akkumulátorok tervezésében és gyártásában. Ezzel megoldásokat nyerünk a villamosenergia-tároláshoz és a megújuló energiaforrások fejlesztéséhez.

Ebben az időszakban vettük át többek között a Sunpower-t, a második legnagyobb napelemgyártót is. Beléptünk az Erenbe, egy nap-, szél- és vízenergiára szakosodott vállalatba. A Direct Energie, Franciaország harmadik legnagyobb zöldgáz- és áramszolgáltatója is csatlakozott portfóliónkhoz.

 

Franciaország 2016, Saft, elektromos akkumulátorok, TotalEnergies Group, megújuló energia

 

2021 – Új név: TotalEnergies

A Total márkanév TotalEnergies-re változik. Az új nevet annak az új törekvésünknek megfelelően jelentjük be, hogy az energetikai átalakulás egyik főszereplőjévé váljunk.

Multi-energetikai vállalatként 7 energiaforrásra (olajra, gázra, villamos energiára, hidrogénre, biomasszára, szélre és napenergiára) kívánunk összpontosítani, és 2050-re szén-dioxid-semlegességet biztosítani az energiatermékek gyártásától a fogyasztók általi felhasználásig minden globális tevékenységünkben.

Nagymértékben beruházunk a zöldáramba és a szén-dioxid-mentesítésbe.

Mi építjük az első naperőművet Katarban. Támogatjuk továbbá fotovoltaikus erőművek és egyéb napenergia-projektek fejlesztését az Egyesült Államokban, Spanyolországban, Líbiában és Irakban. Skóciában a Seagreen 1 projekt révén a háztartások kétharmadát tervezzük zöld energiával ellátni. Franciaországban a Grandpuits finomítót bioüzemanyagokra és bioműanyagokra szakosodott nulla olaj platformmá alakítjuk át. A Fonroche Biogas megvásárlásával vezető pozícióba kerülünk a megújuló gázok terén Franciaországban. A Marseille melletti La Mède biofinomító szívében egy zöld hidrogénprojektet irányítunk. Emellett projekteket hajtunk végre az olajmezőkről fáklyázott gáz visszanyerésére, hogy az erőműveket gázzal lássuk el. És hosszasan folytathatnánk...

 

kollázs, megújuló energia, napelemek, naperőmű, szélerőmű, szélpark, 2021, 2023, Franciaország, Anglia, Egyesült Államok, India, LNG, cseppfolyósított földgáz

 

Szeretne többet tudni? Nemzetközi weboldalunkon megismerheti vállalatunk további történelmi jelentőségű állomásait.

Ha inkább az aktuális trendek, hírek és magyarországi terveink érdeklik, akkor olvassa el a Minek örültünk idén, és mit tervezünk 2024-ben című cikkünket.

Köszönjük az érdeklődést, és már alig várjuk a következő 100 év kalandjait!

 

Kiadás dátuma: 2024.4.17.

 

Olvasson tovább:

Regisztráljon hírleveleinkért TotalEnergies!

És értesüljön a legérdekesebb hírekről a TotalEnergies világából

JOGI NYILATKOZAT

Szeretnék feliratkozni a Hírlevélre, és igazolom, hogy megismerkedtem az Adatvédelmi szabályzattal. A Hírlevélről bármikor leiratkozhat itt vagy a megküldött hírlevélben található linken keresztül.